TUZLARIJE - BILTEN TK

16.01.2009.
Reakcija na saopćenje KO SDPBiH Tuzla
Saopćenje za javnost Vlade Tuzlanskog kantona


U povodu posljednjeg Saopćenja za javnost i Press konferencije KO SDP Tuzla, a u vezi sa primjenom izmijenjeg Poslovnika o radu Vlade Tuzlanskog kantona, kada je izneseno niz neutemeljenih ocjena, Vlada Tuzlanskog kantona želi obavijestiti javnost:

Vlada Tuzlanskog kantona je na redovnoj sjednici održanoj 30.10.2008. godine usvojila izmjene i dopune Poslovnika o radu Vlade Tuzlanskog kantona kojim je između ostalog definisan i novi način informisanja javnosti o radu Vlade Tuzlanskog kantona.

Osnovni cilje je primjena savremenih metoda komuniciranja sa javnostima primijenjenih u svim razvijenim zemljama i stvaranje uslova za efikasniji rad i članova Vlade i predstavnika medija. Već tada su predstavnici medijskih kuća koji prate rad Vlade Tuzlanskog kantona obaviješteni da će primjena Poslovnika početi sa stvaranjem tehničkih uslova odnosno opremanjem Sale za press konferencije.

Ovi uslovi stekli su se krajem 2008. godine o čemu su mediji obaviješteni na Novogodišnjoj press konferenciji Premijera Tuzlanskog kantona 30.12.2008. godine.

Primjena izmijenjenog Poslovnika počela je na 71. redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona u utorak 13.1.2009. godine.

Mediji su uredno i blagovremeno obaviješteni o sazivanju 71. redovne sjednice te o tome da će istog dana, nakon sjednice, u zakazanom terminu biti održana Press konferencija na kojoj će biti prezentirane sve informacije o odlukama donesenim na sjednici Vlade.

Bez ikakvih poteškoća u utorak 13.1.2009. godine započela je primjena izmijenjenog Poslovnika o radu Vlade Tuzlanskog kantona. Na prvoj press konferenciji medijima su se obratili Premijer Kantona i ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice te obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Osim činjenice da su članovi Vlade Kantona novinarima prezentirali najznačajnije odluke donesene na sjednici Vlade novinari su na press konferenciji dobili i sve materijale o kojima se raspravljalo na sjednici kao i detaljnu informaciju o odlukama donesenim na sjednici po svim tačkama dnevnog reda, te imali priliku za postavljanje dodatnih pitanja. Niti za jednu informaciju javnost nije ostala uskraćena, niti je to cilj i interes Vlade Tuzlanskog kantona. To je moguće provjeriti i na zvaničnoj web stranici Vlade Tuzlanskog kantona (www.vladatk.kim.ba) na kojoj se nalaze svi sazivi sjednica, informacije o svim odlukama koje Vlada donosi kao i Zapisnici sa svih redovnih i vanrednih sjednica. Ova stranica dnevno se ažurira.

Vlada Tuzlanskog kantona je u potpunosti otvorena za davanje svih informacija koje sse odnose na djelokrug njenog rada čime dosljedno poštuje zakonske odredbe koje regulišu javnost rada Vlade. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim predstavnicima sredstava javnog informisanja koji su svojim profesionalnim odnosom pomogli u stvaranju kvalitetnijih uslova za informisanje javnosti o radu Vlade Tuzlanskog kantona. Zahvaljujemo se i predstavnicima Centara civilnih inicijativa koji kontinuirano prate rad Vlade Tuzlanskog kantona i koji su također bili prisutni prilikom primjene izmijenjenog Poslovnika o radu Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona će nastaviti uvažavati sve konstruktivne sugestije i prijedloge kojima ćemo nastaviti unapređivati uslove u kojima predstavnici medijskih kuća informišu javnost o radu Vlade Tuzlanskog kantona. Zbog toga molimo da se ovo pitanje bespotrebno ne politizira jer vjerujemo da će sami mediji znati prepoznati bilo kakav problem ukoliko se on eventualno pojavi u našoj međusobnoj komunikaciji te odmah reagovati, u cilju istinitog, blagovremenog i objektivnog informisanja javnosti.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Vezani tekst:
Osuda režimske cenzure od strane Vlade Tuzlanskog kantona