TUZLARIJE - BILTEN TK

23.11.2008.
Efekti ulaganja sa pozicije ˝Podrška razvoju kantona˝


Vlada Tuzlanskog kantona na redovnoj 67. sjednici usvojila je Informaciju Ministarstva za obnovu, razvoj i poduzetništvo o efektima ulaganja iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2007. godinu sa pozicije „Podrška razvoju kantona“.



Za ove namjene iz Budžeta Tuzlanskg kantona u 2008. godini izdvojeno je 830 000, 00 KM i to za: finansiranje kamata za pokretanje malih i srednjih preduzeća i za pokretanje obrta, potom subvencioniranje kamate za proširenje djelatnosti malih i srednjih preduzeća, subvencioniranje kamate za proširenje djelatnosti za obrt, certificiranje firmi i podršku programima za očuvanje tradicionalnih i starih obrta.

Prema analizi Ministarstva za obnovu, razvoj i povratak ovi podsticaji su doprinijeli povećanju konkurentnosti na domaćem i stranom tržišu, tehnološo-tehničkom usavršavanju procesa rad u oblasti proizvodnje i usluga, povećanju broja uposlenih i uvođenju novih proizovda u malim i srednjim preduzećima. Kod grupe privrednih društava koja su realizovala kredite sa kamatom od 2% ukupan broj novozaposlenih je 180, a kod grupe početnika uposleno je 68 radnika, što znači da je ukupno otvoreno 248 radnih mjesta.

Kada je riječ o obrtu efekti se ogledaju u zapošljavanju novih 6 radnika, osavremenjavanju načina rada nabavkom nove opreme, nabavka poslovnog prostora i opreme. Firme koje uvode međunarodne certifikate podržane su sa našto više od 60 000, 00 KM; a efekti podrške tradicionalnim zanatima ogledaju se kroz nabavku nove opreme, proširenje poslovnih prostora i nabavku repromaterijala.
Ova Informacija bti će upućena Komisiji za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK.

Priredio(la): S.M.