TUZLARIJE - BILTEN TK

12.05.2021.
Ugovor o stažiranju zaključuje se na onoliko vremena koliko traje osposobljavanje

Vlada TK je na jučerašnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o polaganju stručnog ispita u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona.
Tuzlarije


Izmjenama i dopunama je Uredba usklađena sa odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, i to u onom dijelu kojim se propisuje da se ugovor o stažiranju zaključuje na onoliko vremena koliko traje osposobljavanje dok je osnovnim tekstom uredbe predviđeno da se određeni vremenski periodi ne uračunavaju u period stažiranja kao i mogućnost prekida stažiranja i nastavka kod drugog poslodavca i sl.

Također Uredba je pojmovno usklađena sa odredbama Zakona o radu te su popunjene pravne praznine i nedoumice, kako bi se izbjegle dileme u primjeni postojećih rješenja.


Vlada je donijela i Program rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2021.godinu. Ovim programom predviđeno je da se u kapitalne investicije u institucije Tuzlanskog kantona usmjeri ukupno 1, 5 miliona KM. Današnjim Programom od navedenog iznosa planirana je raspodjela ukupno nešto više od 1 milion KM, od čega je 656.371, 00 KM namijenjeno je za investicije u oblasti obrazovanja, te 311.760, 00 KM za investicije u pravosudnim institucijama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK