TUZLARIJE - BILTEN TK

26.05.2021.
Vlada TK:
Usvojen Periodični izvještaj Budžeta TK i niz odluka iz oblasti finansija

Tuzlarije


Vlada je jučer usvojila Periodični izvještaj Budžeta Tuzlanskog kantona i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve budžeta Tuzlanskog kantona za prvi kvartal ove godine.

Kada su u pitanju sredstva tekuće rezerve, tokom prva tri mjeseca ove godine Vlada je donijela Odluke o odobravanju ukupno 55.160 KM na teret ove budžetske pozicije. U procentima to iznosi 5, 52% u odnosu na usvojeni Budžet Tuzlanskog kantona, dok izvršenje po odlukama iznosi 7.615 KM i u odnosu na planirani iznos u budžetu izvršenje je 0, 76%. Dominantan dio ovih sredstava, 40.000 KM odnosi se na sufinaniranje nabavke fiksnog RTG uređaja za potrebe JZU Dom zdravlja Živinice i uređaja za mamografiju za potrebe JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović” Tuzla, dok se preostali dio sredstava odnosi na finansijske intervencije u tri škole u Tuzlanskom kantonu.

Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u znatnoj mjeri popravila, Vlada je jučer donesenim Zaključkom zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da donese izmjene i dopune programa utroška namjenskih sredstava kojim će biti planirana preostala namjenska sredstva. Shodno ovom zaključku Ministarstvo će planirati raspodjelu namjenskih sredstava koja je Vlada, zbog neizvjesnosti epidemiološke situacije, čuvala kao rezervu za eventualne intervencije.

Prema ranije utvrđenom Programu rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2021. godinu, Vlada je jučer donijela i 37 odluka o odobravanju ukupno 656.371 KM školama i drugim obrazovnim ustanovama, a u okviru planiranih budžetskih sredstava za kapitalna ulaganja u 2021. godini.. Također, donesene su i dvije odluke o odobravanju ukupno 34.360 KM za izmjene i dopune Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona 2005. – 2025.

Vlada je jučer odobrila ukupno 200.000 KM, na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja u 2021. godini. Pravo na ovu jednokratnu godišnju naknadu imaju dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja i članovi uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja Tuzlanskog kantona, pod uslovom da su korisnici boračko - invalidske zaštite na području Tuzlanskog kantona. Izuzetno dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja i članovi uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, sa prebivalištem u Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine i u općinama: Bijeljina, Bratunac, Milići, Srebrenica, Ugljevik, Vlasenica, Zvornik, Doboj, Odžak i Modriča, koji nisu korisnici prava na invalidninu na osnovu Zakonom o pravima branilaca i članova njihovih porodica, ostvaruju pravo na jednokratno novčano primanje u toku jedne kalendarske godine, ukoliko podnesu zahtjev nadležnom organu najbližeg grada, odnosno općine u Tuzlanskom kantonu.

Vlada je jučer donijela Program za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima, sanaciju i restrukturiranje privrednih subjekata, pomoći privrednim subjektima u poteškoćama i kupovinu dionica ili udjela u privrednim društvima iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije i deponovanih kod Razvojne banke Federacije BIH. Ovim Programom se raspoređuje dio sredstava, u iznosu od 500.000 KM, za uplatu obračunatih a ne uplaćenih obaveznih doprinosa za uvezivanje staža osiguranja privrednim društvima i jedinicama u njihovom sastavu koji su još uvijek u većinskom državnom vlasništvu ili su bila u većinskom državnom vlasništvu nad kojima je pravo upravljanja vršio Tuzlanski kanton.

Na jučer održanoj sjednici utvrđen je koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec maj 2020. godine u iznosu 1. Podsjećamo, novčana egzistencijalna naknada je mjesečna novčana naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima koja se dodjeljuje pod uslovima i na način propisan Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Ranije je utvrđeno da osnovica za obračun novčane egzistencijalne naknade iznosi 4.00 KM.

Vlada je jučer dopunila Uredbu o vrsti vlastitih prihoda i načina i rokova raspodjele čime se omogućava provedba inicijative Univerziteta i Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli za uspostavu Informacionog sistema studenata. Ovim dopunama predviđa se da se, kao pandan dosadašnjoj kupovini ispitnih prijava i drugih obrazaca u Skriptarnici, plaća participacija za ISS. Informacioni sistem studenata bit će namijenjen za praćenje i administriranje podataka o studentima i nastavnicima, organizaciju nastavnih procesa, planova i programa, organizaciju kva1ifikacionih ispita, ispita i ispitnih rokova, kao i ostalih važnih procesa koji se javljaju u radu visokoškolske ustanove.

Vlada je jučer odobrila 20.000 KM Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svrhu finansiranja nepredviđenih rashoda i izdataka u postupcima po zahtjevima stranaka, a za potrebe „Usluga geodetskog snimanja“ i „Usluga objave oglasa”.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK