TUZLARIJE - BILTEN TK

08.06.2021.
Koordinaciono tijelo Vlade TK:
Jednoobrazno urediti epidemiološke mjere na kupalištima

Tuzlarije


Krizni štab Ministarstva zdravstva TK će u narednim danima pripremiti i Vladi Tuzlanskog kantona dostaviti prijedlog mjera zaštite na kupalištima u Tuzlanskom kantonu, zaduženje je sa jučer održanog sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

Iako su neka od kupališta već poduzela preventivne epidemiološke mjere, a imajući u vidu da počinje sezona kupanja, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je predložio da se zaduži Krizni štab da pripremi jedinstveni set preporuka, kako bi se prevenirala pojava neželjenih epidemioloških efekata.

S druge strane trenutna epidemiološka situacija na našem kantonu je relativno zadovoljavajuća, istaknuo je ministar zdravstva TK Božo Jurić.

- U posljednjih sedam dana na ukupno 1.700 testiranih, registrirali smo 72 nove osobe pozitivne na korona virus. To je oko 4% pozitivnih u odnosu na broj testiranih, što je približno podatku od prethodne sedmice. Istovremeno smanjio se i broj osoba koje su umrle, a trenutno je hospitalizirano 17 osoba, kazao je ministar Jurić.

Kada je u pitanju vakcinacija, vakcine, iako u relativno malim količinama, u kontinuitetu, sedmično, pristižu na područje našeg kantona.

- Mi smo prošle sedmice održali i sastanak sa predstavnicima domova zdravlja, koji vrše vakcinaciju stanovništva, kojom prilikom smo još jednom, između ostalog, ukazali na odgovornosti domova zdravlja u procesu vakcinacije i poštivanja definisanih prioriteta, kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Sarihodžić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK