TUZLARIJE - BILTEN TK

24.01.2009.
Subvencioniranje troškova prevoza za učenike osnovnih škola


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju kriterija za subvencioniranje troškova prevoza učenika osnovih škola za 2009. godinu. Učenici koji nisu obuhvaćeni subvencijama po nekom drugom osnovu, a škola im je udaljena više od 4 km, mogu ostvariti pravo na plaćene troškove prevoza. Odluka se odnosi i na učenike sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona ali čija je škola na području drugog kantona.

Troškovi će se realizirati preko osnovnih škola koje utvrđuju pravo na subvencioniranje prijevoza za svoje učenike koji ne ostvaruju to pravo po drugom osnovu. Do kraja januara ove godine Ministarstvo za rad i socijalnu politiku dostavit će Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta spiskove učenika koji pohađaju osnovu štolu i koji po osnovu socijalnog položaja ovo pravo ostvaruju putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Troškovi za učenike, koji kao najbližu školu pohađaju u drugom kantonu, realizirat će se preko općina u kojima ovi učenici imaju prebivalište.

Za ove namjene prošle godine izdvojeno je 1 877 256, 90 KM.
U drugom polugodištu školske 2007/2008. subvencioniran je prijevoz za 5 610, a u prvom polugodištu školske 2008/2009. godine za 5 739 učenika osnovnih škola na podruju Tuzlanskog kantona.

S.M.