TUZLARIJE - BILTEN TK

14.06.2021.
Koordinaciono tijelo Vlade TK:
Za provođenje vakcinacije neophodni dnevni izvještaji domova zdravlja

Tuzlarije


S padom broja smrtnih ishoda i novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te trenutnih 116 aktivnih, poboljšava se epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona, rečeno je na redovnom sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije.

Dinamika vakcinacije u TK odvija se prema količini vakcina koje stižu pa je, prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo TK, aplicirano 27, 5 hiljada doza od ukupno 39.620 koliko je pristiglo.

Nakon što donacija 5.000 doza vakcina AstraZeneca Vlade Republike Srbije prođe proceduru putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića, i ove će vakcine biti stavljene na raspolaganje građanima našeg kantona, s akcentom na to da se revidiraju spiskovi i najefikasnije iskoriste dobijene vakcine.

Ovom je prilikom posebno naglašeno da je većina medicinskih radnika u prvom valu vakcinisana upravo vakcinama AstraZeneca i do sada nisu prijavljene nus pojave.

Uposlenici Doma zdravlja Tuzla do sada su vakcinisali 6034 a revakcinisali 1793 građanina što, prema riječima direktora Suada Bijedića, iznosi oko 6 % ukupno vakcinisanih.

Ovom je prilikom posebno ukazano na problem izostanka dnevnih izvještaja iz 13 domova zdravlja, neophodnih Zavodu za javno zdravstvo TK kako bi mogli planirati i što efikasnije provesti čitav proces organizacije postizanja kolektivnog imuniteta.

Kada je u pitanju nadzor provođenja mjera policija je nastavila aktivnosti i od 1379 kontrolisanih ugostiteljskih objekata u posljednjih sedam dana nije zabilježen nijedan slučaj kršenja propisanih mjera.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK