TUZLARIJE - BILTEN TK

25.06.2021.
Saradnjom vlada TK i KS do rješenja problema cestovne infrastrukture

Zajedničku izjavu u ime Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo potpisali su danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Tuzlarije


Izjavom je potvrđena zajednička opredijeljenost za pokretanje aktivnosti i početak rješavanja problema cestovne infrastrukture na magistralnoj cesti M-18 Tuzla - Sarajevo te poziv Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, JP Autoceste Federacije BiH i JP Ceste FBiH da među prioritetima programskih aktivnosti bude rekonstrukcija i obezbjeđenje finansijskih sredstava za ovu dionicu.

Radnom sastanku, pored članova Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovali su i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović, ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, ministar finansija KS Davor Čičić i ministar kulture i sporta Samir Avdić, ministar MUP-a KS Admir Katica i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.
Tuzlarije


Premijer Hodžić istaknuo je ovom prilikom da je sjednica dvije vlade organizovana u duhu pronalaženja odgovora na zajedničke probleme poput: cestovne infrastrukture, borbe protiv korupcije i izgradnje sistema javnih nabavki. „Za TK cestovna infrastruktura je krucijalni problem s obzirom na njenu nerazvijenost i potpunu cestovnu blokadu koja traje desetljećima. Cestovnu mrežu TK 62 % čine lokalni putevi, 18% regionalni, 16 % magistralni i nijedan metar autocesta ili brzih cesta. To nam značajno umanjuje konkurentnost kantona, smanjuje stopu rasta, budući da su nam preveliki troškovi prevoza, da su nam udaljena tržišta i umanjena poslovnost“, kazao je ovom prilikom premijer Hodžić.

Današnji sastanak bio je prilika za razmjenu dobrih praksi između dva kantona, kao što je uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije TK po uzoru na Sarajevski kanton pa do razmjene modela objedinjavanja javnih nabavki za cjelokupan javni sektor.
Tuzlarije


Također je dogovoreno da vlade projektima od zajedničkog interesa povezuju svoje resurse kako bi imale brži i lakši pristup domaćim i inostranim sredstvima i razvojnim agencijama u finansiranju različitih projekata među kojima će oni u oblasti zaštite okoliša imati prioritet.

Delegacije vlada TK i KS zajedno su položile cvijeće na spomenik stradalima na tuzlanskoj Kapiji.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK