TUZLARIJE - BILTEN TK

11.07.2021.
Predsjednik Skupštine i premijer TK prisustvovali obilježavanju genocida u Srebrenici

Tuzlarije


Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, prisustvovali su danas obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima srebreničke regije, koji su ubijeni u julu 1995. godine u „Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija“. Podsjećamo danas je, u Memorijalnom centru Potočari, klanjana dženaza i obavljen ukop 19 žrtava Genocida.

„Naša svjedočenja i naše poklonjenje sjenama nevino stradalih ljudi, naša bol koju danas i ovdje imamo doprinosi kolektivnom pamćenju kao najboljoj garanciji za ostvarenje dobra i za borbu protiv trijumfa genocida“, kazao je danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

„Želja mi je da svi oni koji su počinili ove zločine odgovaraju za svoja djela pred licem pravde, a da svi mi u Bosni i Hercegovini shvatimo da taj događaj moramo svi obilježavati i svi pamtiti kako se takve stvari više nikome i nikada ne bi ponovile. I Skupština i Vlada TK su i u prethodnim godinama, a i u narednom ćemo periodu dati naš doprinos obilježavanju 11. jula, dana genocida u Srebrenici“, kazao je predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić.

Podsjećamo, kako bi pomogla očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici Vlada pomaže rad i djelovanje Memorijalnog centra u Potočarima. Rebalansom Budžeta, Vlada Tuzlanskog kantona, sa premijerom Hodžićem na čelu, je predvidjela povećanje podrške Memorijalnom centru sa 30.000 KM na 60.000 KM, te će ova podrška biti sistemska pomoć aktivnostima koje centar redovno realizira.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK