TUZLARIJE - BILTEN TK

22.01.2009.
Održana 72. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona


Danas je održana 72. redovna sjednica Vlade TK. U skladu sa novom praksom nakon sjednice održana je press konferencija a novinarima su se danas obratili premijer TK Enes Mujić, ministar finansija Sead Bećirović i ministar za industriju, energetiku i rudarstvo Sehudin Ograšević.

O toku današnje sjednice i realizaciji dnevnog reda govorio je premijer Mujić pa je tako naveo da je nakon razmatranja utvrđen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave TK.


Ograšević, Mujić, Bećirović


Govoreći o razmatranju stanja u oblasti kulture, premijer Mujić je rekao da su u Vladi svjesni da je potrebno mnogo više novca ali da su ipak zadovoljni jer je u prošloj godini za rad institucija kulture (NUB „Derviš Sušić“ Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Narodno pozorišta Tuzla i JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli), projekte i kulturne manifestacije izdvojeno oko 4, 5 miliona KM.

U nastavku izlaganja premijer je rekao da su u Vladi krenuli sa konkretnim mjerama štednje koje se u prvom koraku odnose na fiksnu i mobilnu telefoniju. Planirano je smanjenje troškova do 10 % a Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i Odluku o izmjeni Odluke o korištenju mobitela kojom je dozvoljeni limit također smanjen za 10%.

Dabas su utvrđeni i kriretiji za subvencioniranje troškova prevoza učenika osnovnih škola za prva tri mjeseca. Radi se o učenicima sa područja TK čija je škola udaljena više o 4 km, a takvih je blizu 6000.

Ministar finansija u Vladi Tuzlanskog kantona, Sead Bećirović, rekao je da je donesena Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju Plana novčanih tokova za prva tri mjeseca tekuće godine za javne prihode izuzev vlastitih prihoda, grantova, donacija i prihoda po posebnim propisima. Za navedeni period Planom je predviđen iznos od 75 111 162, 19 KM.

Utvrđena je i osnovica za obračun plata budžetskim korisnicima za prva tri mjeseca u iznosu od 390 KM i 10 KM za topli obrok, što je isto kao i prošle godine. Ministar Bećirević također je govorio i o mjerama štednje koje će biti primjenjivane kada je u pitanju nabavka putničkih automobila, putnih troškova kao i drugih mjera štednje gdje god je moguće.

Novinarima se obratio i ministar za industriju, energetiku i rudarstvo, Sehudin Ograšević, koji je analizirajući stanje u Aidi napomenuo da se radi sa mašinama koje su stare od 20 do 30 godina te da je s njima nemoguće postići rezultate kao u konkurentskim firmama. Smatra da bi se nakon mjera koje su danas utvrđene proizvodnja mogla poboljšati za 15 % uz pomoć vlade od 60 do 70 000 KM mjesečno, a ako ni to ne bude dalo rezultate onda je jedino rješenje stečaj Fabrike obuće Aida. Vezano za probleme oko ove fabrike razgovori s kupcem će biti obavljeni i danas. Kupac je defintivno odustao od pogona u Tuzli ali se pregovara za pogone u Lukavcu i Dubokom Potoku. Kupcu trenutno Aida duguje 20 000 pari obuće.

S.Mešić