TUZLARIJE - BILTEN TK

05.09.2019.
Sjednica Skupštine TK:
Novi ministar za boračka pitanja u Vladi TK je Amir Kulaglić

Nakon imenovanja ministara nove Vlade TK, ispostavilo se da jedino ministar za boračka pitanja ne može zasnovati radni odnos jer nije završen proces nostrifikacije njegove diplome o stučnoj spremi, a po Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave TK, ministar mora imati visoku stručnu spremu.

Tuzlarije


Zbog nastalih problema Elvir Mujanović je sam podnio ostavku, a na današnjoj sjednici Skupštine TK, na kojoj se između ostalog raspravljalo o razrješenju i imenovanju novog ministra, poslanici su izrazli žaljenje zbog nastale situacije.

Ministar, koji nije čestito ni sjeo u ministarsku fotelju, bio je predmet raznih stranačkih saopštenja i prozivanja putem medija, što mu je stvorilo izvjesne neugodnosti.

Danas je istaknuto da je Elvir Mujanović kao maloljetan stupio u redove Armije R BiH, da se isticao poštenjem i hrabrošću, te da je zrakoplovni oficir. Njega je Federalno ministarstvo odbrane 1999. uputilo na školovanje u Tursku gdje je završio Zrakoplovno-vojnu akademiju.

Na današnjoj sjednici nakon duge rasprave oko usvajanja dnevnog reda, zamjerki što premijer TK Denijal Tulumović nije prisutan i uobičajenih stranačkih prepucavanja, prihvaćena je ostavka Elvira Mujanovića, te je imenovan ministar Amir Kulaglić, prognanik iz Srebrenice, dip.ing. elektrotehnike, koji, prema riječima predsjednika Skuštine TK Žarka Vujovića, ima impresivnu biografiju. Član je Demokraske fronte, koja ga je i predložila.



Odluka je usvojena sa 19 glasova ZA, niko nije bio PROTIV i 15 SUZDRŽANIH.

S.M.