TUZLARIJE - BILTEN TK

22.01.2009.
Odobreno 35 000 KM za Aidin pogon u Dubokom Potoku

Na prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Vlada Tuzlanskog kantona danas je iz Tekuće rezerve odobrila 35 000 KM DD „Aida“ Tuzla, Pogon Duboki Potok.


Sredstva su odobrena Sindikalnoj podružnici ovog Pogona, a namijenjena su za jednokratnu pomoć zaposlenicima, koji, za razliku od pogona u Tuzli i Lukavcu, nisu dobili plaće za novembar 2008. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Analizu stanja u Fabrici obuće Aida Tuzla, sa Programom restrukturiranja. U Analizi su izneseni pokazatelji o stanju u ovoj Fabrici u kojoj je po različitim osnovama zaposleno 792 radnika i u kojoj je trenutno nasloženija situacija kada je u pitanju privreda Tuzlanskog kantona.

Među razlozima za takvo stanje, kako je navedeno, su niske cijene lohn poslova, veliki broj uposlenika te činjenica da je ovo jedino privredno društvo koje za sada nije postiglo poslovnu poziciju za izmirenje ni isplatu neto plaća.
Na osnovu posljednjeg završnog računa za 2005. godinu i izvještaja o reviziji finansijskih pokazatelja ukupni akumulirani gubitak ove firme je 21 056 898 KM i veći je od osnovnog kapitala za 9 531 398 KM .
U Analizi koju je pripremila Radna grupa, u kojoj su bili predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Sindikata i menadžmenta Aide, istaknuto je da je Vlada Tuzlanskog kantona opredijeljena za očuvanje postojeće uposlenosti. U tom cilju predložena su dva rješenja.

Prvo rješenje bazirano je na mogućim rezultatima koji su ostvarivani u ranijem periodu sa povećanjem produktivnosti i skraćenjem međusezonskih pauza. Napravljen je pregled mjesečnih planskih prihoda koji bi na nivou Fabrike trebali iznositi 567 000, 00 KM. Od kolektiva se traži da preuzme obavezu ostvarivanja realizacije u naredna tri mjeeca u mjesečnom iznosu od 503 025, 60 KM, dok bi nedostajuća mjesečna sredstva od 63 974, 39 KM izmirivalo resorno Ministarstvo u skladu sa odlukama Vlade Tuzlanskog kantona.

Resorno ministarstvo i menadžment Fabrike obuće „Aida“ bi u narednom periodu imali zadatak da sagledaju sve mogućnosti za postizanje poslovne finansijske pozicije ovog društva kako bi kasnije, i sam menadžment bio spreman redovno servisirati sve obaveze za nesmetan rad.

Kako bi se mogao ostvariti ovaj Plan u Analizi je navedeno da je naophodan maksimalan angažman svih uposlenika, Sindikata na svim nivoima i menadžmenta uz tijesnu saradnju sa resornim Ministarstvom odnosno Vladom Tuzlanskog kantona.

Naglašeno je da treba imati u vidu i da je Vlada Federacije BiH u dogovoru sa Savezom samostalnih sindikata prihvatila iznalaženje modela za uvezivanje radnog staža u privrednim subjektima u kojima ima većinsko vlasništvo kakvo je i u Fabrici obuće „Aida“ Tuzla, a u čijoj realizaciji će učestvovati i Vlada Tuzlanskog kantona.

Ukoliko se zbog zakonskih, ekonomskih, tehničkih, kadrovskih ili nekih drugih razloga ne postigne samoodrživost Fabrike obuće „Aida“ Tuzla odnosno ne realizira prvi prijedlog ovog Program Analizom je predloženo da se primijeni preostala zakonska mogućnost odnosno pokrene stečaj ili likvidacija ove firme .
Analiza će biti upućena na razmatranje Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.