TUZLARIJE - BILTEN TK

05.03.2020.
Poslanici ukazali na probleme u mnogim javnim preduzećima i ustanovama:
Milionska dugovanja, neregularne procedure, neplanski rad

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona poslanici razmatraju zatečeno finansijsko i opšte stanja u javnim preduzećima, ustanovama i ministarstvima čiji je osnivač Vlada ili Skupština Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Sudeći prema izjavama pojedinih poslanika, stanje u nekim preduzećima i ustanovama je katastrofalno. Tako su ocjenili nakon analize finansijskog stanja, investiranja, planskog rada, međuljudskih odnosa i ostalog.

U uvodnom izlaganju premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je rekao:



Nakon premijera prisutnima su se obratili resorni ministri govoreći o stanju u ustanovama i preduzećima koje su u njihovoj ingerenciji.

Nakveći akumulirani dug je u UKC-u Tuzla u iznosu od preko 43 miliona KM prema dobavljačima. Ministrica zdravstva Dajana Čolić kazala je da se, kada je plan sanacije duga u pitanju, priča djelimično prebacuje na Vladu FBiH kojoj je u planu da za četiri godine stanje u bolnicama Sarajevo, Mostar i Tuzla svede na nulu. U toku godine UKC Tuzla bi trebao dobiti 10 miliona KM na ime konsolidacije duga.

Tuzlarije

Problemi su prisutni i u Opštoj bolnici "dr. Mustafa Beganović" Gračanica, gdje osim duga od 600.000 KM imaju i kredit što ukupno iznosi 1.120.000 KM. Kada je u pitanju ova bolnica, premijer Tulumović je naveo problem velikog broja diplomiranih medicinskih sestara i tehničara, što je rađeno neplanski i dovelo do opterećenja, kako budžeta bolnice tako i otežane organizacije posla zbog nedostatka srednjeg stručnog kadra, a i ljekara.

Tuzlarije


Neki poslanici, a i predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović, ukazali su na probleme u JU Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Od strane nekih direktora ugrađivane su nezakonite privilegije osobama na položajima na način da su pojedini direktori u statut ugrađivali odredbe po kojoj imaju pravo da ostanu u stalnom radnom odnosu i nakon isteka mandata, što znači bez konkursne procedure ostaju na dobro plaćenom mjestu.

Ministrica obrazovanja Fahreta Brašnjić ukazala je na loše stanje koje je zatekla u Ministarstvu obrazovanja, kazavši da Ministarstvo nema strategiju rada već 20 godina. Istakla je da su odmah krenuli sa promjenama, te su nakon 20 godina donijeli nove pedagoške standarde, a od iduće godine počinje promjena programa jedan udžbenik jedan predmet u TK. Odvojili su 50.000 KM za inoviranje nastavnih planova i programa.

Objekti obrazovnih ustanova su uglavnom loši, u nekima nema ni osnovnih uslova za rad. Kada je u pitanju Univerzitet u Tuzli, prema inspekcijskom nadzoru duguje 13, 5 miliona KM, a pored toga problematični su i ugovori sa spoljnim saradnicima.

Premijer je rekao i da su mnogi mladi na Birou jer se neki smjerovi čuvaju za nastavni kadar da ne ostane bez posla, i da ništa nije urađeno na reviziji visokog obrazovanja, što će nastojati promijeniti ističući da treba uraditi novi statut modernog univerziteta.

Tuzlarije

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja, Edin Buševac, govorio je o zatečenom stanju na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) i Direkciji regionalnih cesta TK. Što se tiče situacije u MAT-u istakao je prvo neobjašnjivo kašnjene sa izgradnjom terminala navodeći sve datume od potpisivanja ugovora do danas i činjenicu da objekat još nije tehnički primljen. Uz ostale, ukazao je i na problem sa djelimičnim poštivanjem sudskih odluka. Realizacija planiranog u Direkciji regionalnih cesta je loša. Poredano po stavkama procentualno se kreće od 4 do 58% što je rezultat lošeg poslovanja.

Ministar privrede Asmir Hasić, kada je govorio o Rudniku Soli kazao je da tamo rade nekompetentni i nestručni kadrovi, da su izuzetno loši međuljudski odnosi, imaju nekvalitetne planove rada, neusklađenost normativnih akata. Naveo je da je 80 ljudi u administraciji, a 40 u proizvodnji, da su toliko nesposobni u administraciju da su pogrešno obračunali i porez koji trebaju platiti pa su platili više. Od 2015. i 2016. nema dobrih investicija.

Naveo je i problem jezera Modrac, od kojeg ovisi poslovanje mnogih preduzeća, koje se drastično smanjuje, a o tome niko ne vodi računa.

Poslanici su danas iznijeli niz problema zatečenog stanja i prijedloge kako da se popravi situacija. Opozicione stranke nisu bile za raspravu o ovoj temi jer smatraju da materijali nisi dobro pripremljeni i da se ne može kvalitetno raspravljati bez potpunih izvještaja.

Dževad Hadžić (SDP):



Jedan od inicijatora održavanja ove sjednice, Mahir Mešalić (DF), spomeno je i neregularan odnos prema TK:



Bilo je riječi i o JP Šume TK dd Kladanj kod kojeg je evidentiran dug od 6 miliona KM, kao i ostalim poteškoćama s kojima se novi saziv Vlade TK susreo. Poslanici su iskazali i želju da se utvrdi krivac za stanje u nekim preduzećima i ustanovama.


S.M.