TUZLARIJE - BILTEN TK

28.01.2009.
Proizvodnja počinje vjerovatno u ponedjeljak
Vlada TK izdvojila 100 000 KM za ˝ Aidu˝


Radnici Fabrike obiće Aida – Tuzla satima su danas bili u BKC-u čekajući da na Skupštini TK odluče šta dalje s njima. Paralelno sa radom Skupštine održavali su se sastanci na kojima se pregovaralo o daljoj sudbini tuzlanskog pogona Aide.



Preko dva sata predsjednik Saveza samostalnog sindikata TK Muhamed Hadžić, ministar industrije energetike i rudarstva TK Sehudin Ograšević i predstavnici Štrajkačkog odbora su pregovarali i na kraju je rečeno da će Vlada TK iz kantonalnog budžeta izdvojiti 100 000 KM za pokretanje proizvodnje.

Ministar Ograšević će danas opet razgovarati sa kupcem koji je već raskinuo ugovor, a okupljeni radnici su nakon završenih razgovora napustili prostorije BKC-a. Rečeno je da će početi raditi u ponedjeljak jer sada nemaju uslova, tj. fabrički pogoni se ne zagrijavaju.

Radnici su za rad spremni ako se ispune njihovi zahtjevi i omoguće uslovi, kazao je danas predsjednik Sindikata "Aide" Muhidin Okanović. Na današnjem sastanku, također je rečeno da će Skupština TK održati i vanrednu sjednicu u toku iduće sedmice te razmotriti mogućnost stečaja Fabrike obuće Aida ako se ne uspostavi kontinuirana proizvodnja.

S.M.