TUZLARIJE - BILTEN TK

28.01.2009.
300 000 KM za Disciplinski centar za maloljetnike


Naš sistem sankcionisanja maloljetničke delikvencije ima veliki nedostatak, a to je da nakon što se evidentira ko je i na koji način počinio teško kriminalno djelo, maloljetnik se pušta kući uz socijalni nadzor jer ga nemaju gdje smjestiti.



Zahvaljujući razumijevanju vijećnika Općinskog vijeća Tuzla, pronađen je prostor koji bi mogao da se koristi u ove namjene. Riječ je o trećem spratu Đačkog doma “Enver Šiljak“ Tuzla u kojem je bio smješten JU Centar za socijalno rad.

Elaborat o društveno – ekonomskoj opravdanostu osnivanja JU „Disciplinski centar za maloljetnike“, kojeg je na sjednici Vlade TK prezentirala ministrica Jasminka Mijatović, sadrži detaljan opis organizacione i kadrovske strukture rada Centra.

Ovaj Elaborat prihvaćen je danas na Skupštini TK te do kraja 2009. godine možemo očekivati izgradnju Disciplinskog centra za maloljetnike. Nema sumnje da je Disciplinski centar potreban, ali s obzirom da nije riječ o kazneno popravnoj ustanovi i dalje se neće imati gdje smjestiti maloljetne osobe koje su počinile teška kriminalna djela.

Potrebna sredstva za osnivanja i početak rada Disciplinskog centra iznose oko 300 000 KM i treba ih osigurati osnivač iz Budžeta Kantona u 2009. godini.

S.M.