TUZLARIJE - BILTEN TK

02.12.2020.
Skupština TK:
Aktuelna većina postala manjina

Tuzlarije


Od 14. oktobra, kada su poslanici SBB-a glasali za smjenu dvojice ministara, bilo je očito da je vladajuća skupštinska većina poljuljana. Nešto kasnije, kada je Kantonalni odbor SBB-a obznanio da ima instrukciju predsjednika stranke Fahrudina Radončića da razmisle o povlačenju svojih ministara iz Vlade TK, bilo je jasno da je samo pitanje dana kada će i zvanično aktuelna skupštinska većina postati manjina.

Danas je obznanjeno da su SDP, PDA, SBB i Naša stranka prikupili 18 potpisa za saziv sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj bi trebali izglasati smjenu aktuelne Vlade. Formalno, s tim potpisima i zahtjevom definisana je nova skupštinska većina.

Ukoliko se narednih dana ne dogodi neki preokret, kao što bi bilo uspostavljanje saradnje između SDA i PDA, dosadašnjih ljutih protivnika, Vlada TK predvođena premijerom Denijalom Tulumovićem, bliži se svom kraju. Naravno, neminovne su i promjene u skupštinskom rukovodstvu kojeg predvodi Žarko Vujović kao predsjednik Skupštine.

Šta očekivane personalne promjene znače za Tuzlanski kanton? Za obične ljude koji ne znaju i ne zanima ih ko čini skupštinsku većinu, ko su ministri i iz kojih su stranaka, promjene neće značiti ništa. Značit će strankama nove većine i njihovim kadrovima koji željno očekuju da budu postavljeni na neku od mnogobrojnih funkcija koje su u nadležnosti Vlade TK.

A.M.