TUZLARIJE - BILTEN TK

29.12.2020.
Press Žarka Vujovića i Denijala Tulumovića:
Prilika za usvajanje Budžeta nekoliko sati prije Nove godine

Tuzlarije


Nakon što jučer novoformirana većina u Skupštini Tuzlanskog kantona, koju čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS), nije glasala za dnevni red, čime je onemogućeno održavanje sjednice, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i premijer TK Denijal Tulumović, danas su održali konferenciju za medije.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, smatra da je vrlo nekorektno ne usvojiti dnevni red. Spomenuo je i loše izborne rezultate na nedavno održanim lokalnim izborima, te zapošljavanja bez konkursa. Nova sjednica Skupštine TK zakazana je za 31.12.2020. godine.



Vujović je kao jedan od problema naveo i probleme u Rudniku soli:



Premijer TK Denijal Tulumović opet je ponovio da će on dati ostavku u slučaju da se u radu Vlade TK, na čijem je čelu, utvrde kriminalne radnje, te da ostavka nije opcija ni u slučaju da nova većina onemogući održavanje sjednica. I predsjednik Skupštine TK i premijer TK čekaju odluku Ustavnog suda.


Selim Bešlagić (NS), jučer je najavio ustupanje poslaničke pozicije u korist kolege iz iste stranke koji dolazi iz reda srpskog naroda, čime bi se omogućilo drugačije glasanje u Klubu srpskog naroda, Vujović je rekao da ako to i učini neće se desiti ništa, on će opet povući pitanje zaštite nacionalnog interesa.



Na današnjoj press konferenciji prisutnima se obratio i VD direktora Rudnika soli Aziz Čačković (SDBiH), osvrnuo se na stanje koje je zatekao govoreći o opstrukcijama u radu, kao i neutrošenim namjenskim sredstvima za investiranje od strane direktora i članova Upravnog odbora koji dolaze iz političkih opcija SBB i PDA.



Podsjećamo da je zbog političkih previranja upitno usvajanje Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2021. godinu, te finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2021. godinu.

S. Mešić