TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2009.
Upozorenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove
Lutka marke Xu-Shun-Wan-Ju otrovna


Kantonalna uprava za inspekcijske poslove oglasila se saopštenjem za javnost u kojem upozorava na dječiju igračku, lutku, kineske proizvodnje marke Xu-Shun-Wan-Ju, tip modela N0 810, koja je u Slovačkoj povučena sa tržišta zbog visokog sadržaja FTALATA u plastici, odnosno enormno velikog prekoračenja ovog otrova u odnosu na dozvoljene količine. Saopštenje, koje potpisuje direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković, u nastavku objavljujemo u cjelosti.

Jučer (02.02.2009.) u saradnji sa Agencijom za nadzor nad tržištem, Federalnom upravom za inspekcijske poslove i Općinskom inspekcijom Tuzla, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona je otpočela sa intenzivnim aktivnostima na pronalaženju dječije igračke – lutka, kineske proizvodnje marke Xu-Shun-Wan-Ju, tip modela N0 810, koja je u Slovačkoj povučena sa tržišta zbog visokog sadržaja FTALATA u plastici odnosno enormno velikog prekoračenja ovog otrova u odnosu na dozvoljene količine prema Direktivi o ograničenjima hemijskih sredstava 76/769/EEZ.

Navedeni proizvod predstavlja hemijsku opasnost jer plastični materijal od kojeg je napravljena glava lutke sadrži enormno velike količine otrova FTALATA.

Takođe, s obzirom da se radi o lutki sa malim i sitnim dijelovima postoji opasnost od gušenja tako da ista nije dozvoljena za igru djeci mlađoj od 3 godine.

OPIS LUTKE:



Lutka je obučena u tekstilnu odjeću sa plastičnim čizmama i kosom od sintetičkih vlakana. U pakovanje su uključeni i češalj i mala trakica. Lutka je upakovana u plastičnu kesu sa sledećim podacima Xu–Shun–Wan–Ju N0 810 A proizvedeno u Kini.

U saradnji sa općinskim inspekcijama su pronađene određene količine navedenih lutki i iste su uzorkovane i uništene.
U nastavku će se vršiti inspekcijski nadzor u mješovitim timovima na području svih 13 općina te pozivamo distributere da pomenuti proizvod povuku iz prometa kako bi izbjegli neugodnosti u smislu oduzimanja robe i izricanja novčanih kazni.

Aktivnost će trajati dok ne budu kontrolisani svi uvoznici i distributeri ove i slične robe i dok ista ne bude povučena sa tržišta u cjelosti.
Ovim saopštenjem želimo da upozorimo i roditelje da u koliko prepoznaju lutku po opisu da istu unište i udalje od djeteta i ne dozvole direktan kontakt sa opasnom materijom FTALATOM.

Priredio(la): S.M.