TUZLARIJE - BILTEN TK

30.01.2009.
Udruženje Vesta uručilo priznanje ministrici Mirzeti Hadžić – Suljkić

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić – Suljkić je danas sa saradnicima primila priznanje za doprinos u realizaciji projekta „Kampanja za prevenciju i suzbijanje pojavnih oblika nasilja među djecom u osnovnim školama“.



Osnovni ciljevi ovog projekta udruženja „Vesta“ iz Tuzle, a koji je finsnsijski podržla Vlada Tuzlanskog kantona, bili su da se sagleda problem porasta nasilja među djecom u 52 osnovne škole iz Bosne i Hercegovine, odnosno 43 škole sa područja Tuzlanskog kantona, zatim integrirati Program mjera za prevenciju i suzbijanje pojavnih oblika nasilja među djecom u Nastavni plan i program, te obezbijediti funkcionalno djelovanje mehanizama za zaštitu djece žrtava nasilja i djece koja pokazuju nasilno ponašanje u „pilot školama“ Tuzlanskog kantona.

Rezultati istraživanja objavljeni su u publikaciji „Vršnjačko nasilje u osnovnim školama“ koja je podijeljena školama obuhvaćenim Projektom, a s ciljem primjene pozitivnih praksi u svim školama Tuzlanskog kantona prezentovat će se i Aktivu direktora osnovnih škola Tuzlanskog kantona.

U narednom periodu udruženje Vesta planira provođenje još nekih projekata koji se tiču suzbijanja i edukacije o nasilju kako u osnovnom i srednjem, tako i u visokom obrazovanju.
„S obzirom da se „Vesta“ bori za jednakost polova, naš naredni projekat jeste da se u srednjim školama ispita količina i pojavni oblici nasilja u emotivnim vezama, te u skladu s rezultatima pokrenu i određene aktivnosti za suzbijanje ove negativne pojave“ istakla je Selma Hukić, projektna koordinatorica udruženja „Vesta“.

Ovom prilikom predstavnici udruženja ministrici Hadžić-Suljkić su i predali Zahtjev za saglasnost za provedbu ovog istraživačkog projekta u srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Pored riječi zahvale za uručeno priznanje, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić – Suljkić je istakla da Ministartvo inače podržava sve projekte koji imaju za cilj podizanja nivoa kvalitete odgoja u obrazovnom sistemu, a koji u svojim timovima za istraživanje i implementaciju imaju stručan i adekvatno obrazovan kadar.

U ime udruženja „Vesta“ današnjem prijemu prisustvovale su projektne koordinatorice Selma Hukić i Marijana Ivaković, te Senada Pepeljak, Predsjednica Udruženja vijeća škola i roditelja Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona