TUZLARIJE - BILTEN TK

29.01.2009.
Delegacija Zeničko - Dobojskog kantona posjetila danas Tuzlanski kanton
Korisni razgovori za oba kantona


Delegacija Zeničko - Dobojskog kantona predvođena premijerom Miralemom Galijaševićem, posjetila je danas Tuzlanski kanton. Uz premijera, u sastavu delegacije još su bili ministar finansija Mirsad Šaranović, pomoćnica ministra finansija Nada Delibašić i ministar za pravosuđe i upravu Miroslav Penko.



Tuzlanski i Zeničko - Dobojski kanton imaju dosta zajedničkog, rekao je premijer Zeničko – Dobojskog kantona Miralem Galijašević, misleći na broj stanovnika kao i privrednu strukturu pomenutih kantona.

Razgovaralo se o aktulenim problemima, postignutim rezultatima u minuloj godini kao i budžetu za 2009. godinu. S obzirom na najavljenu globalnu ekonomsku krizu koja počinje da se osjeća i na našim prostorima razumljivo je što su oba premijera iskazala posebnu zainteresiranost za finansijsku stabilnost svojih kantona.

- Ono što je danas izazvalo posebno interesovanje jesu elementi i struktura izrade Budžeta u 2009. godini. Mislim da će nam informacije koje smo danas razmijenili koristiti prilikom izrade Budžeta za 2009. godinu. Također, danas smo razmijenili i određena iskustva iz oblasti pravosuđa i uprave i određenim problemima koje, koliko vidim, rješavamo na isti ili sličan način i smatram da ovakva koordinacija između kantona treba da bude redovna, istakao je u svom obraćanju novinarima premijer Zeničko – Dobojskog kantona, Galijašević.

Premijer Tuzlanskog kantona, Enes Mujić, iako svjestan trenutne ekonomsko finansijske situacije optimista je i siguran je da će krizna tekuća godina biti uspješno prebrođena. Zabrinut je što je punjenje budžeta manje za 7 % nego u isto vrijeme prošle godine ali dodaje da je proriteno ispuniti obaveze prema budžetskim korisnicima.

- Pored već pomenutih tema danas je bilo govora i o privrednim temama kao što su razvoj drvne industrije i poljpoprivrede. S obzirom na rudarski karakter i potencijal oba kantona razgovarali smo i o aktivnostima koje nam predstoje na planu konsolidacije rudnika. Imajući u vidu zajendičke osobine i srodnost ovih regija smatram da su ovi sastanci izuzetno korisni za planiranje i razvoj cijelog područja sjeveroistočne i srednje Bosne, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić.

Na strani domaćina, uz premijera Enesa Mujića, sa gostima iz Zenice razgovarali su ministar finansija Sead Bećirović, ministrica pravosuđa i uprave Jasminka Mijatović i savjetnik za prviredu prof. Mustafa Burgić.

S.Mešić