TUZLARIJE - BILTEN TK

23.08.2021.
Omogućeno sticanje uskustva u struci

Tuzlarije


Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović potpisao je sa rukovodiocem Sektora za posredovanje zapošljavanja i aktivnu politiku zapošljavanja JU služba za zapošljavanje TK Miralemom Softićem Sporazum o realizaciji X programa sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica.

Za finasiranje volonotiranja pripravnika u visokoj stručnoj spremi Vlada TK i resorno ministarstvo ove su godine izdvojili 600.000 KM, kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović.

„Bruto sredstva po jednom pripravniku su oko 340 KM od toga će 250 KM dobiti pripravnici dok će 90 KM biti uplaćeno kao doprinosi“, pojasnio je ministar Ahmetović te naglasio da će danas biti objavljena preliminarna lista sa 134 kandidata.

Tuzlarije


Realizacija Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2021. godini još jedna je aktivnost Vlade TK i resornog ministarstva za unaprjeđenje statusa boračke populacije i njihovih porodica.

U realizaciju programa čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti i omogućavanje sticanja uskustva u struci uključena je Služba za zaposljavanje TK koja će u narednom periodu objaviti javni poziv za poslodavce. Prema riječima rukovodioca Softića „iz godine u godinu poslodavci pokazuju veliki interes i zaista nedostaje kandidata koji bi bili angažovani kod poslodavaca na području TK“.

Ministar Ahmetović kazao je da od danas teče i žalbeni rok od 8 dana.

„Svi oni kandidati koji nisu ispunili neki od kriterija ili zbog nedostajućih dokumenata moći će ostvariti pravo u žalbenom roku. Nadam se da će ova sredstva doprinjeti svim pripravnicima kako bi stekli određena iskustva u struci i stvorili uslove za polaganje stručnog ispita.“

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da osobe koje se dokažu zalaganjem i znanjem, posebno u privatnom sektoru, zasnuju radni odnos, rečeno je ovom prilikom.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK