TUZLARIJE - BILTEN TK

06.02.2009.
Delegacija Tuzlanskog kantona u radnoj posjeti Gradačcu

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Amir Fazlić, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Ševal Alić, ministar finansija Sead Bećirović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Amir Hasić jučer su, na poziv načelnika Gradačca, boravili u radnoj posjeti ovoj općini.



Bila je ovo prilika da se novoizabranom načelniku Fadilu Imširoviću upute čestitke i želje za uspješno vođenje izuzetno jake općine u kojoj je, kako je istaknuto, čovjek uvijek bio na prvom mjestu.

Tokom susreta sa načelnikom Imširovićem i njegovim saradnicima istaknuto je obostrano zadovoljstvo zbog uspješnog razvoja ove općine i dobre saradnje sa Vladom i Skupštinom Tuzlanskog kantona.

„Podrška koju imamo u svim oblastima, a posebno u oblasti poljoprivrede, izuzetno je važna s obzirom na to da je u tom segmentu Gradačac razvijen i ima vrlo ambiciozne planove. Očekujemo takvu saradnju i podršku i ubuduće. Mi kao lokalna zajednica znamo koliko je važno podržavati poduzetne ljude, a posebno mlade. Zbog toga smo u prošloj godini izdvojili 158 000 KM za stipendiranje učenika i studenata, a u ovoj godini takav trend ćemo nastaviti“ istakao je načelnik Imširović.

Premijer Mujić je istakao da je Gradačac jedan od pozitivnih primjera kako lokalna zajednica može stvarati dobar ambijent za poduzetne ljude i kantonalne institucije će nastaviti maksimalno podržavati te aktivnosti.

„Gradačac je poznat po izuzetno dobrom Udruženju privrednika i lokalna zajednica treba stalno unapređivati svoju saradnju upravo sa privrednicima i osluškivati njihove potrebe.
Ova godina je u tom smislu ključna kada svi moramo naći najbolje mehanizme da ublažimo posljedice svjetske ekonomske krize, a one se najviše osjete upravo u privredi.“

Predsjednik Fazlić i ministar Bećirović su naglasili da su u posljednjih nekoliko godina kantonalne institucije vlasti dale značajnu podršku općinama u realizaciji kapitalnih projekata, vodeći računa o ravnomjernom razvoju Tuzlanskog kantona.

U narednih nekoliko godina, kada će biti teško obezbijediti podršku kapitalnim projektima iz tekućih budžetskih sredstava, treba zajedno iskoristiti mogućnosti dobijanja povoljnih kreditnih sredstava iz različitih međunarodnih fondova.
Gospodin Suljkanović i ministar Hasić su izrazili očekivanje da će se, zahvaljujući i poticajima iz kantonalnog i federalnog budžeta, Gradačac nastaviti uspješno razvijati kao poljoprivredna općina, kako u segmentu primarne poljoprivredne proizvodnje tako i prehrambene industrije.



U pratnji domaćina delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona danas je posjetila i dva uspješna privredna subjekta GRADMONT i INMER Gradačac.

Tokom posjete Gradmontu istaknutno je da je riječ o firmi koja se, s obzirom na to da je izvozno orijentisana, među prvima suočila sa svjetskom ekonomskom krizom. Umjesto povlačenja menadžment Gradmonta se odlučio da na krizu odgovori investicijom od 2 miliona KM.



I u Inmeru najavljuju ambiciozne proizvodne planove, ali ističu da će za kvalitetan odgovor na krizu u ovom segmentu industrije ključni biti poticaji države farmerima odnosno proizvođačima mlijeka.

„Očekujemo od vlasti na svim nivoima da imaju sluha za uticaj svjetske ekonomske krize te da u okviru svojih nadležnosti blagovremeno poduzimaju adekvatne mjere“ istakli su predstavnici Gradmonta i Inmera.



Delegacije općine Gradačac i Tuzlanskog kantona danas su u haremu Sviračke džamije u Gradačcu prisustvovali i simboličnom postavljanju jedinstvenog spomen obilježja šehidima, čime je, prema riječima ministra za boračka pitanja u Vladi TK Bahrije Mehurića, započeta i posljednje faza kojom će biti završen projekat postavljanja jedinstvenih spomen obilježja šehidima u Tuzlanskom kantonu. U ovoj fazi bit će postavljeno 211 pari nišana, a projekat se finansira iz Budžeta Tuzlanskog kantona. U narednom periodu bit će postavljen i određen broj nišana šehidima koji su ukopani na području Republike Srpske.

Posjeta Gradačcu završena je obilaskom stadiona Nogometnog kluba Zvijezda Gradačac koji je u izgradnji i susretom sa rukovodstvom Udruženja privrednika općine Gradačac.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona