TUZLARIJE - BILTEN TK

07.10.2021.
Zajedničkim naporima ka neiskorištenim sredstvima za održivi razvoj

Tuzlarije


U želji da maksimalno iskoristi nastupni boravak u Tuzli ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Christine Toudic (Kristin Tudik) razgovarala je sa ministrom prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdanom Karadžinom o mogućnostima angažovanja sredstava za projekte koje podržava Francuska razvojna agencija (AFD), koja je nedavno proširila svoje aktivnosti na Zapadni Balkan ali je trenutno njen pristup BiH blokiran sa viših nivoa vlasti.

Prezentujući okvirnu sliku TK kada je u pitanju zaštita okoliša, stanje sa razvojem energetskih kapaciteta i nepostojanje alternative za Blok 7 TE Tuzla, ministar Karadžin ukazao je na nastojanja Vlade TK da kroz set mjera radi na povećanju energijske efikasnosti, odnosno smanjenju potrošnje energije i zagađenja, javnih i privatnih stambenih objekata te da je dobrodošla svaka pomoć koja vodi poboljšanju kvalitete života građana.

Staviviši se na raspolaganje za svaki vid saradnje ambasadorica Toudic je naglasila da je AFD je nadležan za podršku javnom sektoru a podržava projekte borbe protiv globalnog zagrijavanja i zaštite životne sredine ili biodiverziteta te da je velika šteta što100 miliona eura, koje žele investirati u oblast okoliša u ovom dijelu Evrope, ostaje neupotrijebljen.

Ministar Karadžin ovom je prilikom naglasio da je zainteresovan za svaku saradnju koja će voditi napretku Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK