TUZLARIJE - BILTEN TK

10.02.2009.
Održana 74. redovna sjednica Vlade TK


Na danas održanoj 74. redovnoj sjednici Vlade TK prihvaćen je Nacrt Strategije razvoja Tuzlanskog kantona do 2013. godine. Nacrt je uradio Ekonomski institut Sarajevo, koji je u skladu sa zakonskim procedurama izabran za izradu ovog strateškog dokumenta, a članovima Vlade Nacrt je danas prezentirala profesorica Jasminka Osmanković. Prema riječima ministra Seada Mujanovića, radi se o najvažnijem dokumentu koji će biti donesen u ovom sazivu Vlade. Strategija koja je danas utvrđena te upućena u dalju proceduru, prema mišljenju Jasminke Osmanković urađena je vrlo kvalitetno.



Vlada je danas usvojila i Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o stanju sigurnosti u Tuzlanskom kantonu u 2008. godini. Na osnovu statističkih podataka i relevantnih činjenica, stanje bezbjednosti u Tuzlanskom kantonu je ocjenjeno kao zadovoljavajuće, i najbolje je kada se upoređuje sa drugim kantonima.

Prema riječima ministra Seada Omerbegovića, u prošloj godini je značajno poboljšana kadrovska struktura MUP-a kroz usavršavanje postojećih i upošljavanje novih kadrova, poboljšana je i opremljenost MUP-a, i da se to već osjeti.


Policijski komesar, Nedim Mutapčić, istakao je da policija čini sve napore da se procesuiraju počinioci krivičnih djela, gotovo sva teška kriminalna djela su rasvjetljena o čemu postoje i konkretni podaci, ali je problem što Tužilaštvo ne uradi svoj dio posla. Primjer za to su i 24 kriminalca koja čekaju sudsko procesuiranje višestrukih krivičnih prijava i u međuvremenu čine nova krivična djela.

Mutapčić je takođe rekao da se i građani moraju više uljučiti kako bi se bezbjednonosna situacija podigla na još veći nivo. Pojasnio je da konkretno misli na činjenicu da se malo ko od građana odlučuje na prijavljivanje kriminalnih slučajeva čak i uz garanciju anonimnosti, dok je s druge strane zabilježano preko 14 hiljada lažnih dojava koje otežavaju obavljanje redovnih aktivnosti polcijskih snaga.

Danas je uvojen i Izvještaj o realizaciji Programa utroška sredstava za 2008. godinu prikupljenih po osnovu Zakona o šumama, kao i Plan proljetne sjetve za 2009. Godinu.

Detaljnije o današnjoj sjednici Vlade informisat ćemo naknadno.

S.Mešić