TUZLARIJE - BILTEN TK

12.02.2009.
Tuzlanski kanton
Posjeta delegacije Bjelovarsko – bilogorske županije


Tuzlanski kanton danas je posjetila delegacija Bjelovarsko – bilogorske županije iz Republike Hrvatske.



U želji da urede i unaprijede međusobnu saradnju, župan Miroslav Čačija i premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, potpisali su Sporazum o saradnji Bjelovarsko - bilogorske županije i Tuzlanskog kantona, kao okvir za međusobnu saradnju na područjima gospodarstva, prostornog planiranja i zaštite okoliša, obrazovanja, zdravstva kulture i sporta.

Sporazumom je utvrđen zajednički nastup na regionalnim sajmovima i ostalim manifestacijama značajnim za unapređenje i razmjenu znanja, kao i na poticanju uspostavaljanja saradnje između jedinica lokalne samouprave.

Na današnjem sastanku dviju delegacija zamjenik župana Zvonimir Karakaš prezentirao je Program prekogranične saradnje i moguće oblasti za saradnju od kojih je posebno naglašena poljoprivreda, zaštita okoliša i poduzetništvo.

Bjelovarsko – bilogorske županija vrlo je razvijena, a zadnjih godina naročito su ulagali u školstvo. U tom pravcu nastavljaju i dalje te planiraju da uvedu jednosmjensku nastavu za osnovne i srednje škole. Smanjili su broj nezaposlenih koji je sada ispod 10 %, mada se zbog sive ekonomije stvarni brioj ljudi bez primanja ne može utvrditi. Zanimljivo je da imaju mali broj administrativnih radnika, svega 60 (na 130.000 stanovnika), koji su edukovani za više radnih pozicija.

Premijer Tuzlanskog kantona komentarišući ove podatke kazao je da je teško praviti paralelu između delgacija Bjelovarsko – bilogorske županije i Tuzlanskog kantona jer je Republika Hrvatska i inače razvijenija, a različito je ustrojstvo i vlasti.

Govoreći o razvoju i privrednim ulaganjima Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić istakao je da Tuzlanski kanton, koji je do sada bio poznat kao energetski i industrijski centar, sve više ulaže u razvoj poljoprivrede i turizma te u narednom periodu očekujemo značajan razvoj tih oblasti.

U gostujućoj delegaciji su pored župana Miroslava Čačije bili i Zvonimir Karakaš zamjenik župana, tajnik Nikola Varga, Dalibor Jurina predstojnik Ureda župana te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzentištvo i obrtništvo Milan Biljan, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo i lovstvo Dominka Pretula, kao i stručna saradnica za međužupanijsku saradnju i europske intergracije Nikolina Bačak.

Delegaciju Tuzlanskog kantona činili su premijer TK Enes Mujić, predsjednik Skupštine TK Amir Fazlić, dopredsjednik Tomo Vidović, konzul Republike Hrvatske u Tuzli Josip Juras, ministri u Vladi TK Jasminka Mijatović, Jadranka Miraščić Mirzeta Hadžić-Suljkić, Asim Musić, sekretar Ureda premijera Velida Mujkić, sekretar Ureda Vlade Enver Ćosičkić i savjetnici premijera Mustafa Burgić i Edina Fazlić.

S.M.