TUZLARIJE - BILTEN TK

21.01.2008.
Usvojen finansijski plan i program rada kantonalne agencije za privatizaciju za 2008. godine


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program rada i Finansijski plan Kantonalne agencije za privatizaciju za 2008. godinu. Očekuje se da će dosadašnji limitirajući uslovi za privatizaciju u 2008. godini biti manje izraženi i da je realno očekivanje da će doći do ubrzanja procesa privatizacije.

To se prvenstveno odnosi na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća koji će omogućiti restrukturiranje preduzeća podjelom na tehnoekonomske cjeline i tenderska prodaja cjelina mogućnost da Vlada FBiH sporazumno riješi vlasničku strukturu kapitala preduzeća u svrhu privatizacije i dokapitalizacije, prodaju državnog kapitala prodajom državnih dionica putem berze, zakonsku mogućnost da Kantonalna agencija određuje metod privatizacije preduzeća iz svoje nadležnosti.

Imajući u vidu takva očekivanja kantonalna Agencija za privatizaciju uradila je Program rada za ovu godinu. Trenutno u Tuzlanskom kantonu nije privatizirano 325 107 735, 00 KM državnog kapitala u 31 preduzeću, od čega je 320 792 740, 00 KM državnog kapitala u 10 velikih preduzeća. Prema usvojenom Finansijskom planu prihodi Kantonalne agencije za privatizaciju u 2008. godinu iznosit će 4 072 000, 00 KM i to od privatizacije 4 056 000 KM i prihodi od sopstvene djelatnosti 16 000, 00 KM.

Vlada Kantona je dala saglasnost na Sporazum o raskidu Sporazuma kojim je 15. januara 2004. godine nadležnost za privatizaciju jednog broja privrednih društava sa Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona prenesena na Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH. Kako federalna Agencija za privatizaciju u međuvremenu nije našla strateške partnere za ova privredna društva raskidom Sporazuma privatizacija privrednih društava, odnosno neprivatizovanih dijelova TTU Tuzla, Aide Tuzla, Fabrike sode Lukavac i KHK Lukavac bit će vraćena u nadležnost Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona, u funkciji Skupštine JP RTVTK, je prihvatila Odluku Nadzornog odbora ovog preduzeća da JP RTVTK ostaje javni emiter sa 100% državnim kapitalom. Ova odluka upućena je Skupštini Tuzlanskog kantona na izjašnjavanje. Ukoliko i Skupština Tuzlanskog kantona prihvati ovakvu odluku ona će biti upućena Vladi Federacije BiH na izjašnjavanje. Naime, izmijenjenim Zakonom o privatizaciji preduzeća predviđeno da odluku o izuzimanju iz privatizacije vrijednosti državnog kapitala do 30% donosi Vlada Federacije BiH, a o iznosu preko 30% Parlament Federacije na prijedlog federalne Vlade.
Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.