TUZLARIJE - BILTEN TK

13.02.2009.
Počela kampanja ˝122˝


U prostorijama MUP-a TK danas je održana press konferecija na kojoj je predstavljena, a zatim i proglašena otvorenom državna kampanja "122 ".

Iako je planirano da se kampanja „122“ provodi na teritoriji Bosne i Hrecegovine u trajanju od dva mjeseca naglašeno je da ova, kao i druge slične kampanje, treba da se odvija kontinuirano, bez vremskog ograničenja.

Simboličan naziv kamanje „122“, ustvari je telefonski broj na koji bi građani trebali da pozovu službenike MUP-a te prijave narušavanje javnog reda i mira kao i svega drugog što smatraju potrebnim.



Načelnik PU Tuzla, glavni inspektor Ljubomir Divković, danas je više puta ponovio da nisu zadovoljni saradnjom sa građanima i da se mora na tome više raditi. I ova kamanja ima za cilj, uz izgradnju kredibiliteta policije promoviranje policijskih snaga BiH kao respektabilne sile, naglašavanjem važnosti telefonskog broja 122 pokušati privoliti građanastvo da pozovu 122 ako misle da treba.

Divković, koji je i u prošlom sistemu radio u policijskim snagama, kaže da je saradnja sa građanima bila puno bolja, te da u sistemski sređenim, razvijenijim zemljama, ne vidimo službenike policije na ulicama ali su brzo na licu mjesta događaja jer imaju puno dojava građana. Povjernje građana se mora zadobiti, a to će sada pokušati i ovom kamanjom.



U Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Tomislavgradu, Vitezu, Širokom Brijegu, Žepču, Goraždu, Bihaću, Orašju, Doboju, Bijeljini, Trebinju i Banja Luci će biti organizovano niz događaja vazanih za kampanju "122", a centralna manifestacija se održava danas u Sarajevu.

Planirano je i takmičenje na nivou osnovnih škola na temu „Policajac moj prijatelj“, a osnovci iz Tuzle su i danas posjetili prostorije Policijske stanice Centar gdje je organizovan Dan otvorenih vrata.

S.Mešić