TUZLARIJE - BILTEN TK

16.02.2009.
Inicijativa za otvaranje Tursko – bosanskog koledža na području TK

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Mirzeta Hadžić – Suljkić primila je danas u posjetu delegaciju obrazovne institucije „Bosna – Sema“.



Povod današnjeg sastanka bio je realizacija postojećeg projekta stipendiranja učenika, polaznika Tursko – bosanskog koledža za školsku 2009/2010. godinu.

U tekućoj školskoj godini za stipendiranje školovanja na Tursko – bosanskom koledžu apliciralo je oko 1500 učenika, od čega je 200 učenika na testiranju pokazalo visoke rezultate. Od njih dvije stotine, „Bosna – Sema“ je nakon provedenog intervjua za stipendiranje odabrala 70 učenika, čiji roditelji nisu u mogućnosti obezbijediti potrebna sredstva za školovanje u okviru ove obrazovne institucije.

Također na današnjem sastanku gosti su izložili i incijativu za eventualnu izgradnju i otvaranje Tursko – bosanskog koledža na području Tuzlanskog kantona.

„Drago nam je da su predstavnici ove veoma značajne obrazovne institucije vidjeli interes za otvaranjem jedne tako renomirane obrazovne ustanove kao što je Tursko – bosanski koledž na području Tuzlanskog kantona. Također, raduje i to da „Bosna – Sema“ stipendira učenike koji postižu zapažene rezultate, a čije porodice teško mogu obezbijediti sredstva za školovanje.“ Istakla je ministrica Hadžić – Suljkić.

U mjesecu martu ove godine predstvanici organizacije „Bosna – Sema“ će održati radni sastanak sa direktorima osnovnih škola kako bi još jednom razgovarali o ovogodišnjem projektu stipendiranja, a sve u cilju upoznavanja učenika osnovnih škola sa mogućnošću apliciranja za ovu stipendiju. Testiranja aplikanta vrše se istog dana na području cijele Bosne i Hercegovine, a ove godine planirano je da se testiranje učenika obavi 11. aprila.

Delegaciju obrazovne institucije „Bosna – Sema“ činili su direktor Tursko – bosanskog koledža Ismail Yapici i direktor Međunarodne osnovne škole u Tuzli Mehmet Kindali.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona