TUZLARIJE - BILTEN TK

16.02.2009.
Rektor Univerziteta kod premijera Mujića
Dogovoren način prevazilaženja problema različitog tumačenja statusa studenata


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić održali su danas sastanak sa rektorom Univerziteta u Tuzli Džemom Tufekčićem i predsjednikom Unije studenata Univerziteta u Tuzli Edinom Eminovićem. Sastanku su prisustvovali i sekretar Skupštine Tuzlanskog kantona Ahmet Smajović i sekretar Ureda za zakonodavstvo Vlade Tuzlanskog kantona Hasiba Omeragić.

Razgovarano je o prevazilaženju problema koji su se pojavili zbog različitih tumačenja odredaba Zakona o Univerzitetu u Tuzli i Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, a koje tretiraju pitanja prelaska studenata iz statusa studenata za vlastite potrebe u status studenata koji se finansiraju iz budžetskih sredstava.

U cilju prevazilaženja nastalih problema i otklanjanja svih dilema u vezi sa ovim pitanjem dogovoreno je da će resorno Ministarstvo predložiti, a Vlada Tuzlanskog kantona na narednoj sjednici utvrditi mišljenje odnosno prijedlog teksta u vezi sa zahtjevom za autentično tumačenje određenog broja članova spomenutih Zakona.

Ovaj prijedlog će biti upućen Zakonodavno-pravnoj komisiji Skupštine Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona