TUZLARIJE - BILTEN TK

24.11.2021.
Ostale odluke donesena na redovnoj 51. sjednici Vlade TK

Tuzlarije


Na jučerašnjoj sjednice Vlada Tuzlanskog kantona je odlučila da se student iz Palestine, student pete godine Medicinskog fakulteta Javne ustanove Univerzitet u Tuzli oslobađa plaćanja troškova studija u akademskoj 2021/22. godini. Vlada TK je i u prethodnim akademskim godinama podržavala studente iz Palestine, te je u dosadašnjoj saradnji i pomoći od strane Vlade TK desetina palestinskih studenata, zahvaljujući oslobađanju troškova studija na Univerzitetu i obezbijeđenom besplatnom smještaju i ishrani u Studentskom centru Univerziteta, upisala i završila fakultete na JU Univerzitetu u Tuzli.

Vlada TK utvrdila je da je izgradnja pristupnog puta prema regionalnoj sanitarnoj deponiji “EKO-SEP” Živinice, na području grada Živinice i općine Banovići projekat od javnog interesa, te se može pristupiti potpunoj eksproprijaciji nekretnina.

U skladu sa zadnjim izmjenama i dopunama Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu Vlada je izmijenila i dopunila Programa manifestacija 2021. godinu, te s obzirom na povećan iznos ukupno raspoloživih sredstava, obuhvatila dodatnih 5 manifestacija, čije će održavanje podržati i Kantonalna vlada.

Kako bi se omogućilo finansiranje i kapitalnih projekata, koji će doprinijeti unaprjeđenju lovstva na području TK, Vlada TK je izmijenila ranije donesenu Odluku o načinu i uslovima raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za zakup sportsko – privrednih lovišta.

Vlada TK je odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. U svrhu realizacije projekta „Čitanje razvija empatiju“ za JU OŠ „Humci“ Čelić 3.800, 00 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, dok je isti donator za popunjavanje bibliotečkog fonda škole JU OŠ „Sjenjak“ Tuzla dodijelio 3.800, 00 KM.

Školskom odboru Javne ustanove Osnovna škola „Simin Han“ Tuzla Vlada TK je danas dala prethodnu saglasnost za davanje na korištenje bez naknade prostorija školske sale, OKI „Drina“ Sapna, za potrebe obavljanja trenažnog procesa iz sjedeće odbojke.

Vlada TK je s ciljem uvećanja raspoloživih sredstava za nabavku i isporuku dijagnostičke medicinske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova u Tuzlanskom kantonu prihvatila tekst Anexa I Sporazuma o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Vlade Tuzlanskog kantona, a koji se odnosi na provedbu projekta „Odgovor na COVID-19“. Podsjećamo, u okviru ove saradnje do sada su nabavljeni mamograf i RTG uređaj za potrebe domova zdravlja u Živinicama i Tuzli ukupne vrijednosti Ovim aneksom Sporazuma osigurano je dodatnih 40.000, 00 KM za ove namjene.

Vlada TK je donijela Odluku o poništavanju, raspisivanju i utvrđivanju Ponovnog Javnog oglasa za izbor kandidata za pozicije predsjednika i članova upravnog odbora Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Također, donijela je i Odluku o raspisivanju Javnog oglasa i utvrđivanju teksta Javnog oglasa nominiranje kandidata za 4 upražnjene pozicije članova Nadzornog odbora u privrednom društvu Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK