TUZLARIJE - BILTEN TK

08.12.2021.
Vlada TK:
Preciziranje zakonskih odredbi i sprječavanje zloupotreba prava na besplatnu pravnu pomoć

Kako bi se izbjeglo različito tumačenje odredbi Zakona i spriječila zloupotreba prava na pravnu pomoć od strane korisnika pravne pomoći Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju pravne pomoći. Osim navedenog, izmjene se odnose i na poboljšanje samog teksta Zakona, te njegovo usklađivanje sa pozitivnim zakonodavstvom.

Tuzlarije


Naime, jednom od izmjena predviđeno je da Zavod, prema vlastitoj ocjeni može provjeravati podatke koje lica koja podnose zahtjev za pružanje pravne pomoći navedu u tom zahtjevu, kao i način postupanja Zavoda ukoliko se, prilikom takve provjere utvrdi da su podaci netačni.

Također, predviđeno je da se korisnik pravne pomoći obavezuje da obavještava Zavod o promjenama svih činjenica i okolnosti koje su od uticaja za ostvarivanje pravne pomoći, a kako bi se spriječile zloupotrebe prava na pravnu pomoć. Izmjenama se precizira i da odobrena pravna pomoć važi do pravosnažnog okončanja postupka za koji je odobrena, ukoliko ranije nije otkazana ili uskraćena.

U izuzetno opravdanim slučajevima, pravna pomoć se može odobriti i za postupke po vanrednim pravnim lijekovima, samo ukoliko je Zavod zastupao korisnika pravne pomoći u postupku koji je pravosnažno okončan. Ovim se ograničava vremensko važenje odobrene pravne pomoći, s obzirom da se u praksi često pojavljivala dilema do kada pravni zastupnik Zavoda zastupa stranku.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK