TUZLARIJE - BILTEN TK

08.12.2021.
Utvrđen nacrt Zakona o osnivanju JU Centar za autizam

Tuzlarije


Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila nacrt Zakona o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam. Završetkom izgradnje objekta predviđenog za JU Centra za autizam stekli su se uslovi za donošenje Zakona kojim će se osnovati ova javna ustanova. Ovim zakonom definira se status, pravni položaj, djelatnost, finansiranje, upravljanje i rukovođenje, vršenje nadzora i druga pitanja vezana za rad Centra, kao i propisi koji se primjenjuju na pitanja koja nisu regulisana ovim zakonom.

Određena je glavna djelatnost Centra podijeljena na tri resora i to djelatnost zdravstvene zaštite, djelatnost odgoja i obrazovanja i djelatnost socijalne zaštite. Nacrtom zakona predviđena rješenja u narednoj godini zahtijevat će osiguranje oko 500.000, 00 KM koliko je i planirano u budžetskom zahtjevu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak za 2022. godinu.

S obzirom da se radi o osnivanju nove javne ustanove Ministarstvo i Vlada su planirali i održavanje javne rasprave o ovom zakonskom rješenju i to u trajanju od 45 dana kako bi drugi organi, institucije, organizacije ali i sva druga relevantna pravna i fizička lica mogla dati prijedloge, primjedbe i sugestije na nacrt Zakona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK