TUZLARIJE - BILTEN TK

08.12.2021.
Tehničko preciziranje načina obračuna plaća izabranih dužnosnika

Zbog tehničkog usklađivanja, a imajući u vidu da je u proteklom periodu došlo do promjene načina utvrđivanja osnovice za obračun plaća uposlenicima kod budžetskih korisnika, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Naime, trenutnim zakonom je predviđeno da osnovicu za obračun plaća izabranih zvaničnika utvrđuje Administrativna komisija u iznosu kao za zaposlene kod budžetskih korisnika, prije donošenja budžeta za narednu fiskalnu godinu, a kako od 2020. godine, osnovica za obračun plaće zaposlenih u oblastima obrazovanja, kulture, policije pravosuđa i uprave nije jedinstvena nametnula se potreba za preciziranjem ove zakonske odredbe.

Shodno prijedlogu nove odredbe, Administrativna komisija Skupštine Kantona utvrđivat će osnovicu za obračun plaća izabranih zvaničnika prije donošenja budžeta za narednu fiskalnu godinu, a u konsultacijama sa Vladom Kantona, kao i svi ostali koji primaju plaću iz sredstava budžeta Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK