TUZLARIJE - BILTEN TK

19.02.2009.
Mišljenje Vlade TK o problemu tumačenja statusa studenata
Ponavljanje godine ne utiče na promjenu stečenog statusa!


Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila mišljenje u vezi sa zahtjevom za autentično tumačenje članova Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o Univerzitetu u Tuzli, koji tretiraju status studenata.

Zakonske odredbe razlikuju redovne studente koji participiraju u troškovima studija i one koji uz participaciju plaćaju i školarinu.

Zakon omogućava prelazak iz statutsa studena koji plaća i školarinu u status studenta koji plaća samo participaciju pod uslovom da u studijskoj godini koju sluša prvi put stekne uslov za upis u narednu godinu.

Iz relevantnih odredaba nije moguće ustanoviti namjeru zakonodavca da se povoljniji status iz nekog razloga može izgubiti, te Vlada smatra da student, koji pod zakonom utvrđenim uslovima, stekne status studenta koji samo participira u troškovima studija, ostaje u tom statusu u toku daljeg studiranja, sa svim pravima i obavezama studenta koji je taj status imao do upisa u prvu godinu studija.

Ovo mišljenje Vlade Tuzlanskog kantona bit će upućeno Zakonodavno-pravnoj komisiji Skupštine Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Drugim riječima, ukoliko Zakonodavno pravna komisija ne bude imala drugačije mišljenje od Vlade TK, ovako formulisano mišljenje znači da Univerzitet nije ispravno tumačio odredbe koje se tiču promjene statusa studenata, odnosno da nije bilo osnova za naplatu školarine studentima koji su jednom stekli status studenta koji plaća samo participaciju.

S.M.