TUZLARIJE - BILTEN TK

14.12.2021.
Vlada TK:
Imenovanja, raspodjela sredstava i druge odluke

Tuzlarije



U okviru kadrovskih pitanja Vlada je jučer imenovala Šemsudina Hasanbegovića za vršioca dužnosti direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona do imenovanja direktora u skladu sa zakonom, a najduže šest mjeseci.

Imenovan je i Upravni odbor Javne ustanove Javne ustanove Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Banovići na period od četiri godine, te je razriješen i privremeno imenovan predsjednik Školskog odbora JU Mješovita srednja škola Teočak.

Vlada je prihvatila Izjašnjenje Ministarstva kulture, sporta i mladih TK, te prigovor Adnana Tinjića i Hatidže Fetahagić na imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona u potpunosti odbila kao neosnovan.

U skladu sa ranije donesenim Programom manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2021. godinu, Vlada je odobrila 1.000 KM Gradskom kulturno umjetničkom društvu „Bosna“ Tuzla za sufinansiranje troškova organizacije manifestacije Obilježavanje 75 godina rada „Godišnji koncert GKUD Bosna Tuzla“.

Udruženju mladih „Obnova“ za refundaciju troškova organizacije manifestacije Osmi tolerantni gulaš Vlada je odobrila 500 KM.

Također, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju sredstava za raspodjelu sa potrošačke jedinice „Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona”, Vlada je danas odobrila po 9.500 KM Hrvatskom društvu „Hrvatski dom“ Tuzla, Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ i Srpskom kulturnom prosvjetnom društvu „Prosvjeta” za 2021. godinu, dok je 4.000 KM odobreno Udruženju građana Srpsko građansko vijeće–Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona. Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ u BiH – Zajednica općinskih društava Tuzlanskog kantona i Općinskim društvima „Preporod“ na nivou Tuzlanskog kantona je odobreno 24.811, 79 KM.

Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, za realizaciju Sporazuma o izdavanju i finansiranju specijalnih glasila za potrebe slijepih i slabovidnih osoba u specijalnim tehnikama na Brajevom pismu, audio tehnici i tiskanim materijalima sa uvećanim slovima Vlada je odobrila 7.500 KM.

Kako bi se pri realizaciji sredstava odobrenih za projekte za unaprjeđenje lovstva na području Tuzlanskog kantona mogli realizirati i kapitalni projekti, Vlada je jučer izmijenila Program korištenja sredstava prikupljenih od naknade za zakup sportsko - privrednih lovišta za 2021. godinu.

Vlada je donijela odluku kojom je putničko vozilo marke ŠKODA „Octavia“ sa Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, prenesena u trajno vlasništvo Kantonalne direkcije robnih rezervi.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o razvoju sa Izvještajem o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016-2020. godina za 2020. godinu.

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona na Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom Mišljenju Ministarstvo je podržalo nacrt zakona uz izmjenu dijela kojim je predviđeno da djeca kojima je dijagnosticiran poremećaj u ponašanju i osjećajima koji se pojavljuju u djetinjstvu i adolescenciji budu smještena u Ustanovu za socijalno zbrinjavanje, zdravstvenu njegu, odgoj i obrazovanje – Pazarić zajedno sa djecom i mladima sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u psihičkom razvoju. Ovakvu odredbu Ministarstvo i Vlada smatraju neadekvatnim rješenjem, te smatraju da je za ove osobe potrebno obezbijediti posebnu ustanovu odnosno adekvatan model institucionalne zaštite.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu TK za 2020. godinu, shodno kojoj se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2021. godinu.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK