TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2021.
Nastupna posjeta Tuzlanskom kantonu šefa diplomatije Belgije u BiH

Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković i ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović ugostili su šefa Misije diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini Benjamina Sturtewagena u nastupnoj posjeti Tuzlanskom kantonu.

Tuzlarije


Bila je to prilika da ministri upoznaju belgijskog diplomatu o generalnim aktivnostima Vlade TK koje se tiču borbe protiv korupcije, donošenja važnih zakonskih i podzakonskih akata i osnivanja Ureda za borbu protiv korupcije.

„Ovo je prilika da iskoristimo brojna iskustava koje ima Belgija kao razvijena evropska država“, kazao je ministar Muratović ciljajući na sličnosti kada je u pitanju ustavno uređenje i multietnički karakter Belgije kao države i Bosne i Hercegovine. „Sve sugestije i dobra praksu možemo iskoristiti u najboljem smislu i nadamo se biti pozitivan primjer kao kanton koji je lider i u strateškom planiranju i projektima zapošljavanja mladih i rješavanja stambene politike mladih“, izjavio je ovom prilikom ministar Muratović.

Ukazavši na važnost ovakvih posjeta i veza te koliko je značajan glas stranih diplomata u promociji Tuzlanskog kantona, ministar Baraković je naglasio da Vlada TK pokušava promijeniti i percepciju politike.

„Što se tiče obrazovanja i nauke“, kazao je ovom prilikom ministar Baraković, „dogovorili smo da ćemo u narednom periodu učiniti sve da vežemo prije svega Univerzitet u Tuzli sa univerzitetima u Belgiji jer smatramo da je mobilnost nastavnika i studenata jedan od prioriteta“.

Iako se, prema riječima diplomate Sturtewagena, radi o malom diplomatskom predstavništvu čije je sjedište u Beču, oni se smatraju važnim članom Evropske unije. „Dobro je ponekad otići i van Sarajeva i „izmjeriti temperaturu“ u ostalim dijelovima zemlje“, kazao je Sturtewagen zainteresovan za sve aspekte života u TK.

Na sastanku je također najavljena saradnja sa Narodnim pozorištem Tuzla.“Konkretni projekti se očekuju na proljeće 2022. godine i mi ćemo dati podršku realizaciji svega onoga što će biti dogovoreno. Značajno za nas je i da smo dobili snažna uvjeravanja da će šef Misije podržati naš projekat koji se tiče mladih ljudi na području našeg kantona a to je apliciranje za Evropsku prijestolnicu mladih“, kazao je ovom prilikom ministar Muratović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK