TUZLARIJE - BILTEN TK

19.02.2009.
Utvrđen prijedlog Zakona o sudskim taksama

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila prijedlog Zakona o sudskim taksama.
Prijedlog ovog Zakona već je razmatran na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u oktobru 2008. godine, ali je tada odlučeno da se javna rasprava o ovom Zakonu produži za još mjesec dana.


U tom periodu Ministarstvo pravosuđa i uprave dobilo je u pismenoj formi dva prijedloga za korekcije Zakona. Usvojeni su prijedlozi da se od obaveze plaćanja sudske takse oslobode i Crveni križ/krst Tuzlanskog kantona, grada i općine te lica sa invaliditetom od 60% i više invalidnosti u postupcima za ostvarivanje njihovih statusnih prava koja im pripadaju po osnovu invalidnosti.
Ranije utvrđenim Prijedlogom plaćanja sudske takse u potpunosti su oslobođeni članovi porodica šehida, poginulog, umrlog i nestalog branioca, koji su iza branioca ostvarili pravo na porodičnu invalidninu i ratni vojni invalidi sa 50% i više vojnog invaliditeta. Od plaćanja takse u iznosu od 50% oslobođeni su nezaposleni branitelji koji su u redovima oružanih snaga BiH proveli najmanje dvije godine.
Od plaćanja takse oslobođeni su i država BiH, entiteti i njihovi organi, Brčko Distrikt BiH, kantoni i njihovi organi, jedinice lokalne samouprave, ustanove za socijalni rad, izdražavana lica u postupcima utvrđivanja i ostvarivanja prava po osnovu zadržavanja zakonskog izdržavanja i lice u sporu u vezi sa ostvarivanjem njegovih prava iz radnog odnosa, lice koje poklanja svoju imovinu organima, koji su oslobođeni plaćanja takse, socijalno-humanitarnim, naučnim ili kulturnim organizacijama, ustanovama ili fondacijama i strano fizičko i pravno lice, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom ili pod uslovom reciprotiteta.
Određene novine uvedene su i kada je u pitanju način utvrđivanja vrijednosti predmeta spora radi naplate sudske takse. Kako je ocijenjeno da katastarski prihod, odnosno zakupnina, nisu realan pokazatelj vrijednosti zemljišta ili zgrada, predviđeno je da se vrijednost predmeta u vlasničko-pravnim sporovima o nepokretnostima, određuje prema prometnoj vrijednosti nepokretnost koja je predmet spora. Prometna vrijednost nepokretnosti utvrđivat će se u skladu sa Zakonom o porezu na promet nepokretnosti i prava.
Zakonom o sudskim taksama Tuzlanskog kantona utvrđuje se između ostalog i ko su obveznici plaćanja takse, način, obračun i kontrola plaćanja takse, kada se sudska taksa ne plaća, sudsko oslobađanje, vrijednost predmeta spora radi naplate takse, postupak za naplatu neplaćene takse i povrat takse.
Nadzor nad primjenom ovog Zakona vršit će Ministarstvo pravosuđa i uprave, dok će nadzor nad primjenom Tarife sudskih taksi vršiti Ministarstvo finansija Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.