TUZLARIJE - BILTEN TK

21.01.2008.
Formira se tim za izradu strategije zapošljavanja u TK


Održan je sastanak Koordinacionog odbora za izradu Strategije zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu. Predloženi su članovi Stručnog ekspertnog tima za izradu Strategije zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona. S obzirom na to da se radi o interdisciplinarnom projektu, članovi koordinacionog odbora, kojeg čine predstavnici 6 kantonalnih ministarstava, sindikati, Obrtnička i Privredna komora i predstavnici nevladinih organizacija, predložili su imena 14 eminentnih stručnjaka iz pojedinih oblasti.

Dogovoreno je i da se uz saglasnost Vlade TK sa šire liste formira uži ekspertni tim, te da koordinator Koordinacionog odbora Faruk Vikalo, ministar za rad i socijalnu politiku, obavi potrebne konsultacije sa osobama sa liste i institucijama u kojima su zaposleni, kako bi se utvrdila spremnost kandidata da učestvuju u ovom projektu. "Iscrpit ćemo sva sredstva kojima Vlada Tuzlanskog kantona raspolaže za brže i efikasnije zapošljavanje ali i evidentiranje nezaposlenih. Sva sredstva kojima Vlada raspolaže stavit ćemo u službu stvaranja povoljnijeg ambijenta za zapošljavanje." istakao je gospodin Vikalo.

Velika je prednost postojanje sličnog dokumenta koji je izrađen za potrebe Sarajevskog kantona, koji će poslužiti kao uzor, na osnovu kojeg će, uzimajući u obzir specifičnosti tuzlanske regije, biti izrađena Strategija zapošljavanja na Tuzlanskom kantonu. Cilj je takođe napraviti strategiju koja će biti u potpunoj saglasnosti sa Strategijom razvoja TK, koja bi trebala biit urađena do sredine 2008. godine.

Vezani tekst:
Uskoro strategija zapošljavanja TK

Priredio(la): S.M.