TUZLARIJE - BILTEN TK

18.02.2009.
Delegacija VladeTK posjetila Gračanicu

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Enes Mujić danas je boravila u posjeti općini Gračanica. U delegaciji su bili ministri Mirzeta Hadžić-Suljkić, Jadranka Miraščić i Bahrija Mehurić.


Tokom susreta u zgradi Općine, kojem su prisustvovali i poslanici u parlamentima Federacije BiH i Kantona sa područja općine Gračanica razgovarano je o dva strateška projekta za ovu općinu: toplifikaciji gradskog dijela Gračanice i završetku Sportske dvorane.

Načelnik Gračanice Nusret Helić je u uvodnom obraćanju istakao da je projekat toplifikacije Gračanice, kao prvi ekološki projekat tog tipa u BiH započet 2006. godine i da je njegova dosadašnja realizacija bila uspješna u značajnoj mjeri zbog činjenice da je Vlada Tuzlanskog kantona do sada ispoštovala sve obaveze koje je preuzela u vezi sa ovim Projektom.
Iz Budžeta Tuzlanskog kantona do sada je izdvojeno 600 000, 00 KM.
Nažalost, Vlada Federacije još nije realizovala obaveze koje je preuzela, a što je jedan od uslova za realizaciju preostalog dijela kreditnih sredstava. Naime, ukupna investicija iznosi
7 500 000, 00 eura, od čega je 5 000 000, 00 eura kreditnih sredstava, koja obezbjeđuje investitor, dok su ostalo grant sredstva vlada Federacije i Tuzlanskog kantona i vlasnika firme Eko-toplana doo preko fondova EU.


Premijer Tuzlanskog kantona je istakao da Vlada Tuzlanskog kantona od samog početka podržava ovaj projekat.
„Dobro je da je Gračanica sa svojim Projektom toplifikacije, bazirane na dobijanju toplotne energije sagorijevanjem biomase, već potaknula i neke druge sredine da razmišljaju o ovom modelu toplifikacije urbanih sredina. Vlada Tuzlanskog kantona koja se obavezala izdvojiti 1 000 000, 00 KM za ovaj projekat svoju će obavezu ispoštovati i u ovoj godini će ostali dio sredstava biti realizovan“ istakao je premijer Mujić, naglasivši da očekuje da će i federalna Vlada realizovati svoj dio obaveza.

Resorna ministrica Jadranka Miraščć je istakla kako će Vlada Tuzlanskog kantona nastaviti pružati maksimalnu podršku projektima čijom se realizacijom smanjuje zagađenje okoliša.

Kada je u pitanju izgradnja sportske dvorane načelnik Helić je istakao da je ovaj projekat važan, ne samo zbog potreba građana za jednim ovakvim objektom, nego što će to biti i rješenje problema prostora za izvođenje nastave tjelesnog odgoja za učenike srednjih škola.

Za stavljanje u funkciju ovog objekta neophodno je još 2, 9 miliona KM.
Ranije je Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 400 000, 00 KM. Izraženo je očekivanje da se u naredne dvije godine izdvoji još 500 000, 00 KM iz Budžeta Tuzlanskog kantona, a preostalih 2 miliona iz kreditnih sredstava za koja Tuzlanski kanton planira aplicirati kod OPEC-a Fonda. Ministrica Hadžić-Suljkić je naglasila da je Vlada Tuzlanskog kantona u protekle dvije godine uložila značajna sredstva u izgradnju i rekonstrukciju školskih objekata. Dio sredstava realizovan je i u općini Gračanica. Nažalost, prema riječima ministrice Hadžić-Suljkić, dio sredstava planiranih prošle godine nije realizovani, jer nisu završene sve neophodne procedure odnosno dostavljeni zahtjevi i projektna dokumentacija, a što je uvijek uslov za povlačenje sredstava iz kantonalnog Budžeta.

Kada je u pitanju problem sportskih sala za izvođenje nastave tjelesnog odgoja, prema riječima ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sprota on je još uvijek izražen u cijelom Kantonu i on se postupno rješava. Vlada Tuzlanskog kantona će pokrenuti proceduru za dobijanje povoljnog kredita iz OPEC-a fonda koji će bit namijenjen za završetak započetih školskih objekata, među kojima je, prema najavi resorne ministrice, planirana i sportska dvorana u Gračanici. Ministrica Hadžić-Suljkić je izrazila nadu da će Tuzlanski kanton dobiti ova sredstva i da će i građani Gračanice uskoro dobiti kvalitetnu Sportsku dvoranu, a učenici ove općine prostor za izvođenje nastave tjelesnog odgoja.

Današnja posjeta Gračanici završena je obilaskom objekta Gradske toplane u Gračanici iz koje se, nakon završetka I faze Projekta toplifikacije toplotnom energijom snabdijeva 16 privrednih subjekata i naselje Luka.




Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.