TUZLARIJE - BILTEN TK

23.02.2009.
Odjeljenje za informisanje Vlade TK
Informacija o sastanku sa predstavnicima ˝Aide˝


U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona danas je održan sastanak sa predstavnicima sindikalnih podružnica sva tri pogona Fabrike obuće Aida, predsjednikom Kantonalnog odbora samostalnih sindikata i direktorom Aide. Sastanku je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić.



Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Aidi i novim zahtjevima radnika Aide, koji su u petak i danas ponovo protestvovali pred zgradom u kojoj je smještena Vlada Tuzlanskog kantona.

Ministar Ograšević je upoznao prisutne da su ga predstavnici radnika tokom sastanak koji je održan u petak usmeno obavijestili sa zahtjevom da Vlada Kantona isplati jednokratnu pomoć od 400 000, 00 KM odnosno 500 KM po radniku. Također su upućeni i zahtjevi za smjenu menadžmenta, rješenje problema zdravstvenog osiguranja, stvaranje uslova za rad, finansijsku podršku i omogućavanje uslova za finansijsko poslovanje te uvezivanje radnog staža radnika Aide. Ministar Ograšević je podsjetio na Zaključke Skupštine Tuzlanskog kantona od 4. februara ove godine kojim je podržan program restrukturiranja Aide, ali i da je nažalost, zbog činjenice, da je u međuvremenu, kupac raskinuo ugovor i izvukao svoje mašine iz svih pogona, onemogućen rad do pronalaska novih kupaca.

Već je poslato deset ponuda potencijalnim kupcima i ovih dana se očekuju odgovori. Prema procjenama Ministarstva i menadžmenta posao bi se mogao obezbijediti za oko 450 radnika.

Kada je u pitanju smjena menadžmenta ministar Ograšević je istakao da Ministarstvo nema ništa protiv smjene ali da je ona moguća tek kada se pronađe kandidat koji bi preuzeo funkciju direktora. Već je obavljeno niz razgovora sa potencijalnim kandidatima, koji su nakon razgovora odustali od ove ponude.

Predsjednik Kantonalnog sindikata Muhamed Hadžić je istakao da je u ovom trenutku ključno pitanje obezbjeđenja kupaca i samim tim i proizvodnje te predložio da Vlada odobri jednokratnu pomoć od po 300 KM po radnku.

Premijer Mujić se složio da je trenutno ključno pitanje pokretanje proizvodnje i da sve aktivnosti treba usmjeriti u pravcu pronalaska novih kupaca. Time bi se, prema riječima premijera Mujića, stvorili uslovi i da Vlada Tuzlanskog kantona, u skladu sa Zaključcima Skupštine Kantona, može finansijski intervenisati, odnosno Aidi odobriti dogovorene iznose finansijske pomoći.

Kada je u pitanju jednokratna materijalna pomoć premijer Mujić je istakao da, nažalost, trenutno ne postoje niti zakonske, a niti finansijske mogućnosti za ispunjavanje zahtjeva da se iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvoji 400 000 KM za jednokratnu pomoć radnicima. Premijer Mujić je podsjetio da je trenutno na snazi Odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona što u značajnoj mjeri ograničava mogućnost takvih intervencija.

Predstavnici Sindikata su ostali pri svojim zahtjevima, a prvenstveno pri onim koji se odnose na odobravanje jednokratne pomoći za radnike iz Budžeta Tuzlanskog kantona i smjenu menadžmenta.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona