TUZLARIJE - BILTEN TK

19.01.2022.
Saglasnost na tekst Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće službenika policije

Na jučer održanoj sjednici Vlada TK je dala saglasnost na tekst Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) za službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2022. godini.

Tuzlarije


Prema ovom Sporazumu plaća za sve službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će tokom 2022. godine biti obračunavana po osnovici u visini od 305, 00 KM, te će imati pravo na topli obrok u visini od 10 KM po izrađenom danu. Regres će biti isplaćen u iznosu od 50% prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, a polovinom 2022. godine će, nakon sagledavanja stanja prihoda u Budžetu Tuzlanskog kantona 2022. godine, biti nastavljen socijalni dijalog Vlade TK sa sindikatom.

Također, Vlada je prihvatila tekst Aneksa Kolektivnog ugovora za policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

U cilju implementacije Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, koeficijenata za obračun plaće, iznosa naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) za zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, kojeg su Vlada i reprezentativni sindikat zaključili polovinom mjeseca decembra prošle godine, Vlada je dala saglasnost na Pravilnik o izmjeni pravilnika o grupama poslova i zadataka, uslovima za njihovo obavljanje i okvirnim koeficijentima za obračun plaća u javnim ustanovama visokog obrazovanja.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK