TUZLARIJE - BILTEN TK

23.02.2009.
Delegacija pokrajine Örebro posjetila Tuzlanski kanton


U Tuzlanskom kantonu danas boravi delegacija pokrajine Örebro. Saradnja švedske pokrajine i Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju zdravstvo, traje još od 2002. godine. Krajem 2007. godine saradnja je proširena i na druge oblasti kada je i potpisan Sporazum o saradnji.



Švedsku delegaciju predvodi direktor Zavoda za medicinu rada Örebro dr. Bennet Sandberg. U delegaciji su i Lars-Olav Litens, psiholog koji je na funkciji zamjenika direktora Zavoda za medicinu rada Örebro i Karin Svedberg, psiholog za antistres program u Zavodu za medicinu rada Örebro. Cilj posjete je unapređenje saradnje i podrška jačanju institucija za medicinu rada i zdravlje na radu u Tuzlanskom kantonu.

Šveđani su postigli odlične rezultate kada je u pitanju medicina rada. Preventivnim djelovanjem i redovnim kontrolama zdravstvenog stanja radnika smanjili su dužinu trajanja bolovanja. U ranim fazama bolesti počinju liječenje tako da imaju veliki stepen izliječenja. Čak 80% usluga se odnosi na prevenciju. Radnici imaju sve bolje radne uslove, brinu se ne samo o njihovom fizičkom nego i psihičkom zdravlju te im znatno produžavaju radnu sposopbnost.

Iz gore navedenog jasno je da Šveđani imaju čemu da nas nauče, samo je pitanje koliko se od toga može primijeniti s obzorom na situaciju u našoj zemlji gdje vrlo mali broj radnika ima dobre radne uslove.

Prof.dr.sc. Nurka Pranjić danas je rekla da, iako je kod nas usvojen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, on je za sada mrtvo slovo na papiru. Sama se medicinom rada bavi više od deset godina, napretka ima ali prema njenom mišljenju malo.
I kod nas je prepoznat problem stresa na poslu, te postoji svijest koliko štetan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje imaju i administrativni radnici, ljudi koji satima sjede za računarom. Puno je invalida rada tako da je jasno da se radnim uslovima moramo približavati europskim standaridam ali u praksi je to još daleko od zadovoljavajućeg.

Delegaciju domaćina čine ministar rada i socijalne politike TK Faruk Vikalo, Djedović Nedžad pomoćnik ministra zdravstva TK, Dr.sc. Hasanović Mevludin, Prof.dr.sc. Nurka Pranjić, Šehzada Salihbašić direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i dekan Medicinskog fakulteta dr.sc Farid Ljuca.

Nakon što je u zgradi Vlade TK švedska delegacija prezentirala „Definiciju medicine rada prema Zakonu o radnoj sredini“ koja se odnosi na organizaciju Medicine rada u Švedskoj, posjetili su i Termoelektranu Tuzla gdje će se upoznati sa uslovima rada kao i sigurnosti zdravlja na radu uposlenika u Termoelektrani.

S.Mešić