TUZLARIJE - BILTEN TK

25.02.2009.
Epilog današnjih protesta i obustave saobraćaja
Radnicima Aide obećana isplata po 300 KM jednokratne pomoći


Od prijepodnevnih sati, prvo južna magistrala u blizini BKC-a, a zatim i sjeverna na Ircu, bile su blokirane za saobraćaj. Radnici iz sva tri pogona Fabrike obuće "Aida" na taj način su pokušali prisiliti vlast Kantona da riješi njihovu agoniju koja traje od novembra prošle godine ali nezadovoljstvo radnika akumulira se puno duže. Već je dvanaest godina prošlo od kako im nisu uplaćivani doprinosi za radni staž što znači da ako radnici Aide ostanu bez posla oni ne mogu ni na Biro jer im nije povezan staž.



Puno je razloga zbog kojih ni najveći pesimisti ne vjeruju u mogućnost revitalizacije ove fabrike. Učestali radnički protesti ne rješavaju problem, samo ga "guraju pod tepih".

Poslije višesatnih pregovaranja na Skupštini TK je jednoglasno odlučeno da se radnicima isplati po 300 KM na ime jednokratne pomoći, i još toliko nakon usvajanja kantonalnog Budžeta. Takođe je rečeno da već od sutra počnu aktivnosti u cilju što ranijeg uspostavljanja proizvodnje.


Radnici Aide bili su na svim ulazima u BKC


Na sastanku predstavnika Skupštine TK, Vlade TK i Sindikata danas su na površinu isplivale neke stvari koje tek trebaju biti ispitane. Tako je rečeno da na računu "bajpas" firme "Irac", ima 51000 eura Aidinog novca koji je dovoljan da se putem mjenica plate dugovanja za struju i grijanje ako se već ne može isplatiti keš.

Za odobrenih 300 KM kednokratne pomoći je rečeno da je to maksimum koji u ovom trenutku Vlada TK može odvojiti iz budžetskih rezervi a da ne naruši zakonske okviore. U zadnjoj sedmici marta trebalo bi doći do usvajanja Budžeta tako da bi se već u prvoj polovini aprila mogla realizovati i druga obećana jednokratna pomoć.


Predstavnici Skupštine TK, Vlade TK i Sindikata


Protesti su i jučer i danas prijetili da u nekim momentima eskaliraju u sukob policije sa radnicima jer je bilo pokušaja da se na silu uđe i u zgradu Vlade TK i u BKC, zgrada Vlade TK gađana je jajima, a danas je bilo i bacanja petardi što je još više pojačalo napetost. Prema riječima radnika Zahida Korlatovića iz Aidinog pogona Lukavac, jedan od pripadnika zaštitarske agencije kojem ne zna ime, uperio je u njega pištolj. Srećom, sve se završilo dobro, niko nije povrijeđen, a bilo je i momenata kada su radnici ponukani nostalgijom pjevali „Druže Tito mi ti se kunemo“.

Radnike Aide podržali su predstavnici udruženja Revolt i oKO od kojih su neki sa žaljenjem kosntatovali da se malo Tuzlaka odazvalo pozivu da podrže radnike.

S.M.