TUZLARIJE - BILTEN TK

20.11.2008.
Vanredna sjednica Vlade TK
Obezbjeđena sredstva za dječiji dodatak za djecu nezaposlenih roditelja


Vlada Tuzlanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici usvojila Informaciju Ministarstva za rad i socijalnu politiku u vezi sa isplatom dječijeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelja, koja je urađena po zaključku Skupštine Tuzlanskog kantona.

U okviru mjera koje su sastavni dio Informacije dogovoreno je da će do kraja 2008. godine unutrašnjom preraspodjelom na budžetskoj poziciji Ministarstva za rad i socijalnu politiku te na osnovu Izvještaja o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih 11 mjeseci 2008. godine u Budžetu Tuzlanskog kantona biti obezbijeđena sredstva za isplatu dječijeg dodatka za djecu nezaposlenih roditelj, a na osnovu stvorenih obaveza u 2008. godini.

U Informaciji je navedeno da je Odluka o privremenom stavljanju van snage Odluke o odobravanju sredstava za dječiji dodatak za djecu nezaposlenih roditelja donesena u oktobru 2008. godine jer zbog značajnog povećanja broja korisnika ovog prava nije bilo moguće obezbijediti sva neophodna sredstva u 2008. godini. Zakonom, kojim se reguliše ovo pravo propisano je i da će se sredstva za ispunjenje ovog prava obezbjeđivati u skladu sa likvidnošću Budžeta. Dječiji doplatak se isplaćuje sa budžetske pozicije "Zaštita porodice sa djecom". Za prva tri mjeseca 2008. godine, za ove namjene je ukupno isplaćeno 2 272 716, 00 KM. Osim toga za prvih devet mjeseci 2008. godine isplaćeno je i

- 448 097, 55 KM za uvećani dječiji dodatak, za koji su sredstva obezbijeđena i do kraja 2008. godine

- 863 967, 30 KM za pomoć u prehrani djeteta do 6 mjesci za nezaposlene majke porodilje

- 300 000, 00 KM za jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta za ne zaposlene majke

- 3 470 614, 86 KM za refundaciju porodiljskog odsustva

Ukupno je za zaštitu porodica sa djecom u prvih devet mjeseci 2008. godine iz Budžeta Tuzlanskog kantona isplaćeno 7 335 695, 71 KM.

Uz Zaključak da će do kraja godine biti obezbijeđena sredstvaza neisplećene dječije dodatke za djecu nezaposlenih roditelja, po osnovu stvorenih obaveza u 2008. godini Vlada Tuzlanskog kantona je zaključila da će biti poduzeti maksimalni napori kako bi se u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2009. godinu obezbijedila sredstva za ove namjene.

U okviru mjera koje će Vlada i resorno Ministarstvo poduzeti je i revizija rješenja koja su izdata, a koja je već započela. Iskazana je i potreba da se hitno popuni mjesto kantonalnog inspektora za oblast socijalne zaštite, a bit će pokrenuta i inicijativa Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike za izmjene Pravilnika o evidencijama u oblasti zapošljavanja.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je prihvatila Izmjene i dopune Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2008. godinu i uputila ih Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

Izmjenama i dopunama planirani su ukupni prihodi od 53 039 745, 18 KM, a osnovni razlog za izmjene je primjena Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica. Ovim Zakonom propisano je da Služba za zapošljavanje izdvaja 50% prihoda ostvarenih po osnovu doprinosa za slučaj nezaposlenosti, a da razliku sredstava uplaćuje federalno ministarstvo za pitanja boraca i članova njihovih porodica. U skladu s tim Služba je pripremila Izmjene i dopune Finansijskog plana za 2008. godinu. Izmijenjenim Planom za ove namjene za realizaciju obaveza po Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica Služba je planirala 35 000 000, 00 KM za 2008. godinu.

Odjeljenje za informisanje

Priredio(la): V.K.