TUZLARIJE - BILTEN TK

26.02.2009.
Utvrđen Nacrt zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon. Razlog za donošenje ovog Zakona je što je prestao da važi dosadašnji Zakon o kantonalnim porezima, koji je utvrđivao ovu vrstu poreza i porezne obveznike, koji su sada drugačije utvrđeni Zakonom o porezu na dohodak FBiH, koji se primjenjuje do 1.1.2009. godine.

S obzirom na to da u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak u porez na dohodak ne spada porez na imovinu i porez na nasljeđe i poklon ukazala se potreba da se ovi porezi utvrde posebnim Zakonom Tuzlanskog kantona.

Nacrt zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon nije došlo do proširenja imovine na koju se plaća porez na imovinu. U odnosu na dosadašnja zakonska rješenja dat je prijedlog da se više ne oporezuju automati za zabavne igre, s obzirom na to da takve automate ne propisuje Zakon o igrama na sreću.

Kada je u pitanju visina poreza u odnosu na dosadašnju godišnju visinu poreza predložene su određene izmjene. Predloženo je smanjenje visine poreza sa 3 na 2 KM po metru kvadratnom za poslovne prostore koji se izdaju u zakup za kancelarijsku, ugostiteljsku ili trgovinsku namjenu, a nalaze se u stambenoj zgradi, poslovno-stambenoj zgradi ili poslovnim centrima, dok se za isti prostor i namjenu koji se nalazi u porodičnoj kući predlaže smanjenje visine poreza sa 1, 5 KM na 1 KM po metru kvadratnom.

Predloženo je i smanjenje poreza na imovinu za stambene zgrade i stanove koji se izdaju u zakup sa 1, 5 na 1 KM po metru kvadratnom.
Predloženo je i smanjenje iznosa poreza na imovinu za teretna motorna vozila do 10 godina starosti.
Kada su u pitanju poreska oslobađanja Nacrtom je predviđeno oslobađanje od plaćanja poreza na imovinu za invalidne osobe, za putničke automobile koji nadležnoj poreznoj upravi, pored zahtjeva za oslobađanje od plaćanja poreza na imovinu dostavljaju ovjerene fotokopije saobraćajne dozvole i rješenje nadležne invalidske komisije.

Ovim Nacrtom je utvrđeno i da plaćanju poreza na nasljeđe i poklon podliježe zemljište, zgrade i ostala nepokretna imovina, kao i pravo uživanja, odnosno korištenja na toj nepokretnoj imovini koju stiče fizičko lice na području Tuzlanskog kantona po jednom od pravnih osnova utvrđenih ovim zakonom. Porezne stope u ovom dijelu su kao i u prethodnim zakonskim rješenjima i to porez na nasljeđe po stopi od 2% od porske osnovice i porez na poklon po stopi od 3% od poreske osnovice do trećeg nasljednog reda.
Nacrtom Zakona su propisane i kazne u slučaju prekršaja i to u rasponu od 250 do 1 250 KM za fizička lica, od 500 do 7 500 KM za pravna lica i od 100 do 1 000 KM za odgovorna lica u pravnom licu.

Priredio(la): S.M.