TUZLARIJE - BILTEN TK

03.12.2019.
Ostale odluke Vlade TK donesene na današnjoj redovnoj sjednici

Tuzlarije


Na danas održanoj sjednici Vlada je dopunila Odluku o realizaciji Plana implementacije Strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije u Tuzlanskom kantonu za 2019. godinu. Naime, Ministarstvo obrazovanja i nauke je od odgojno-obrazovnih ustanova koje nisu otklonile prostorne prepreke (vanjske arhitektonske barijere), zatražilo premjer i predračun radova. Analizom tražene dokumentacije uočeno je da su premjeri i predračuni radova različiti (obuhvataju različite građevinske operacije, materijale i sl.), te da kao takvi ne mogu se zbirno specificirati. Dopunom navedene Odluke omogućuje se Ministarstvu obrazovanja i nauke donošenje Odluke kojim će se odgojno-obrazovnim ustanovama koje nisu otklonile prostorne prepreke (vanjske arhitektonske barijere), omogućiti da realizuju projektne aktivnosti.

Vlada je danas donijela i Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Mediji za 2019. godinu. Cilj ovog programa je da pruži podršku medijima i njihovom nastojanju za objektivnim i redovnim informisanjem javnosti Tuzlanskog kantona o afirmaciji poduzetništva, obrtništva, unapređenju poljoprivrede, turizma, racionalnom korištenju energije, zaštite vodotoka i akumulacije Modrac, razvoju obrazovanja, zaštiti i unapređenju kulture, ljudskog zdravlja i civilnog društva. Po javnom pozivu za sufinansiranje medijskih projekata pristigle su ukupno 24 prijave, od ukupno 20 aplikanata, odnosno ukupno 36 projekata. Nakon otvaranja i vrednovanja aplikacija Komisija je zaključila da 4 aplikanta, odnosno 6 projekata ne ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom. Shodno navedenom, Programom je podržana realizacija ukupno 30 medijskih projekata, za što će biti izdvojeno ukupno 66.300, 00 KM.

Vlada je danas dala saglasnost na tekst Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća "Šume Tuzlanskog kantona" dioničko društvo Kladanj, a koji se odnosi na obavljanje poslova i finansiranje troškova čuvarske službe u državnim šumama, stručnih poslova gospodarenja privatnim šumama i drugih poslova propisanim Zakonom o šumama.

U skladu sa Odlukom o određivanju manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2019. godinu, Vlada je danas odobrila 2.000, 00 KM Udruženju policije "Manevarac" Tuzla, na ime refundacije dijela troškova za manifestaciju "Kolona sjećanja u Vukovaru 2019".

Vlada je danas dala odobrila usmjeravanje donacije u Budžet Tuzlanskog kantona za 2019. godinu. U svrhu realizacije projekta "Savremenim kabinetom tehničke kulture do kvalitetnijeg obrazovanja" Dioničko društvo Raiffeisen BANK Sarajevo je JU OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Zelinja Donja Gradačac, doniralo 1.000, 00 KM.

U cilju realizacije Programa kapitalnih ulaganja Vlada je danas odobrila 40.000, 00 KM Skupštini Tuzlanskog kantona na ime nabavke službenog vozila.

Vlada je danas donijela Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, čime se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2019. godinu.

Vlada je danas donijela Odluku o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog oglasa za izbor kandidata za nominiranje i imenovanje predsjednika Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas formirala Centralnu popisnu komisiju Ministarstva pravosuđa i uprave za korisnike iz nadležnosti ovog ministarstva, Centralnu popisnu komisiju sredstava i izvora sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Centralnu popisnu komisiju za popis sredstava i obaveza po izvoru sredstava Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona za korisnike iz nadležnosti ovog ministarstva.