TUZLARIJE - BILTEN TK

26.02.2009.
Rješavanje radno - pravnog statisa radnika KHK Lukavac

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva usvojila Program rješavanja radno-pravnog statusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. Riječ je o oko 200 radnika koji nisu obuhvaćeni ugovorom o osnivanju GIKIL-a. Do danas je za ovu grupu radnika Vlada Tuzlanskog kantona pružala određenu pomoć u materijalnom zbrinjavanju i obezbjeđenju zdravstvene zaštite.


U toku 2008. godine organi KHK i resornog ministarstva pokrenuli su aktivnosti da se konačno razriješi radno-pravni status radnika ovog preduzeća prodajom dijela od 16% državnog kapitala putem javne berze. Nažalost, ovaj pokušaj nije uspio, jer se na aukciji nije pojavio niko od potencijalnih kupaca, te je donesena nova odluka o prodaji 15% udjela KHK u zajedničkom privrednom društvu Global ispat koksna industrija d.o.o. Lukavac.

Aktivnosti oko prodaje ovog udjela su u toku, a nakon prodaje ova bi se sredstva isključivo koristila za uplatu doprinosa za PIO/MIO, isplatu doprinosa za nezaposlene i isplatu utvrđenih otpremnina.
Svim radnicima KHK doprinosi za PIO su uplaćeni zaključno sa 31.12.2003. godine.
Za period 1.1.2004-31.12.2008. godine dugovanja po ovom osnovu iznose oko 2 miliona KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je krajem 2008. godine formirala Radnu grupu za utvrđivanje Modela za uvezivanje penzijskog staža radnicima, prema kojima ovlaštenja po osnovu državnog kapitala vrše organi Kantona.
Stručni tim koji je pripremao ovaj model predložio je da se nastvi sa uvezivanjem radnog staža za radnike koji u tekućoj godini ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, a da se za uvezivanje zaostalog radnog staža ostalim uposlenicima primijeni model već usvojenog federalnog Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika.
U skladu s tim predloženo je da se svim radnicima KHK Lukavac koji trenutno ispunjavaju uslove za penzionisanje uveže radni staž shodno usvojenom Programu mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, a koji Vlada Tuzlanskog kantona provodi već dvije godine.
Za utvrđene obaveze do kraja 2005. godine, koje u skladu sa predloženim Sporazumom sa Službom penzijskog i invalidskog osiguranja treba platiti u 36 jednakih mjesečnih rata od po 23 347, 60 KM, resorno Ministarstvo će Vladi predložiti da prihvati taj Sporazum i način servisiranja tih obaveza.

KHK Lukavac bi imao obavezu da sredstva, nakon unovčavanja svoje imovine jednim od načina prihvaćenog modela privatizacije vrati u Budžet Tuzlanskog kantona.
Za povezivanje preostalog radnog staža ovim radnicima do kraja 2008. godine u iznosu od 1 153 202, 88 KM neophodno je sačekati usvajanje izmjena i dopuna Zakona o naplati i djelimičnom otpisu prispjelih, a neizmirenih obaveza koji preferira da se i 2006, 2007. i 2008. godina mogu reprogramirati na sličan način, što bi dalo određene pogodnosti.
Izmjene tog Zakona su hitnog karaktera, radi spajanja radnog staža i drugim privrednim subjektima.

U cilju zaustavljanja dalje akumulacije duga KHK prema penzionom fondu predloženo je da se ova sredstva u cjelokupnom iznosu obezbijedi i konačno razriješi ovaj
problem koji je prisutan već godinama. Samo po osnovu obaveza za PIO, materijalno zbrinjavanje i zdravstveno osiguranje u 2009. godini neophodno je više od 700 000, 00 KM.
Rok za realizaciju ovih mjera bio bi kraj juna 2009. godine.

Nakon provedene procedure prodaje 15% udjela KHK u zajedničkom privrednom društvu GIKIL prikupljena sredstva bi se isključivo i namjenski utrošila za uplatu doprinosa PIO, isplatu za nezaposlenost i isplatu utvrđenih otpremnina. Rok za realizaciju ove mjere je kraj 2009. godine. Ovaj Program prezentiran je i Sindikatu KHK koji je prihvatio Prijedlog osim dijela kojim se predviđa da se dio zaostalih plata i otpremnina rješava iz imovine KHK. Sindikat je uložio Amandman na Program insistirajući da se i pitanje neisplaćenih plaća i otpremnina razriješi do 30. juna 2009. godine i da za to garanciju da Vlada Tuzlanskog kantona. Za te namjene neophodno je još oko 3 miliona KM, za što je prema današnjoj raspravi neophodno uraditi dodatne analize. Predloženi Program Vlade Tuzlanskog kantona bit će proslijeđen Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.