TUZLARIJE - BILTEN TK

02.03.2009.
Tuzlanski kanton
Podsticaj poljoprivredi u 2008. bio je veći za 40% u odnosu na 2007. godinu

Na posljednjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o realizaciji i efektima novčane podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2008. godini. Ocijenjeno je da bez novčane podrške poljoprivredni proizvođači na području Kantona ne bi bili konkurentni na tržištu. Novčana podrška u značajnoj mjeri doprinosi razvoju poljoprivrede, koja ima velike šanse u povećanju zaposlenosti kroz samozapošljavanje, uključivanje članova domaćinstva i formiranja manjih porodičnih biznisa zasnovanih na ovoj proizvodnji.

U prošloj godini za podsticaj poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona iz Budžeta Federacije BiH izdvojeno je 7.762.387, 20 KM dok je iz Budžeta Tuzlanskog kantona izdvojeno 10.216.402, 33 KM. Kantonalni podsticaji su prošle godine bili za skoro 3 miliona (40%) veći u odnosu na 2007. godinu.

Za razliku od podrške sa federalnog nivoa koja je usmjerena na robne proizvođače u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kantonalna podrška usmjerena je i na one proizvođače koji provoizvode za sopstvene potrebe. Kantonalnim programom nastojalo se obuhvatiti poljoprivrednu proizvodnju za koju Federalnim programom nije predviđena novčana podrška. Kantonalnim podsticajima podržane su animalna i biljna proizvodnja, kapitalne investicije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, regresirane kamate na kredite za otkup biljnih i animalnih poljoprivrednih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona na osnovu zakonskih propisa Federacije primilo je i obradilo 3 366 zahtjeva, a na osnovu kantonalnih propisa 8.373. Najveći iznos novčane podrške ostvarili su poljoprivredni proizvođači u Gradačcu i Gračanici.