TUZLARIJE - BILTEN TK

26.05.2020.
Širenje svijesti o značaju poremećaja rada štitnjače

Svjetski dan štitnjače se obilježava 25.maja. To je prilika da se na globalnom nivou širi svijest o značaju poremećaja rada štitnjače i kada se nastoji više educirati ljude o tome kako mogu sebi pomoći i šta trebaju činiti da očuvaju zdravlje štitnjače. Ovaj dan je posvećen i svima onima s bolestima štitnjače, kao i onima koji proučavaju i liječe bolesti štitnjače, i svima koji na taj način mogu saznati više o ovom organu i njegovoj ulozi.

Tuzlarije


Sve više ljudi je kojima se javlja poremećaj rada štitnjače. Jedno od područja u Bosni i Hercegovini sa sve velikim brojem oboljelih je Tuzlanski kanton. Nažalost, ne raspolažemo tačnim podacima o oboljelima. Bolesti štitnjače obuhvataju više poremećaja u radu same žlijezde kao i tri vrste karcinoma. Zbog toga je veoma važno osvještavati ljude o značaju očuvanja zdrave štitnjače.

Grupa entuzijasta iz Tuzle oboljelih zbog poremećaja štitnjače u razgovorima su shvatili da najbolje mogu pomoći sebi i drugima formirajući neki vid zajednice u kojoj će afirmativno djelovati. Tako je u septembru 2019.godine u Tuzli osnovano Udruženje građana za bolesti štitnjače – "Štit“.

Udruženje je svojim radom i organizovanjem edukativniih radionica i predavanja sa temama koje se najviše tiču oboljelih od bolesti štitnjače, postalo prepoznato, a radionice dobro posjećene. Radionice su vođene od starne stručnjaka, doktora ( doktora nuklearne medicine, nutricioniste, psihologa, oftalmologa, magistara i doktora farmacije). U planu su bila i druga dešavanja. Nažalost, zdravstvena situacija u svijetu i kod nas obustavila je rad Udruženja. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo početi sa našim aktivnostima.