TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2020.
Unapređenje vanjskotrgovinske razmjene Republike Iran i Tuzlanskog kantona

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla održan je sastanak između privrednika Tuzlanskog kantona i prvog savjetnika Ambasade Republike Iran, sa ciljem podizanja izvoza iz Tuzlanskog kantona u Iran i izvoza iz Irana u naš kanton.

Tuzlarije


Ovom prilikom je istaknuto da je Tuzlanski kanton zainteresovan za uvoz agruma iz Irana, a ovoj Republici želi ponuditi nastavak saradnje izvoza pilećeg mesa, proizvoda drvne industrije i obnoviti saradnju na polju izvoza koksa.

Direktor Kantonalne privredne komore Tuzla, Nedret Kikanović je rekao:

- Tuzlanski kanton je prošle godine uvezao, negdje 580.000 kg voća iz Republike Iran, a želimo ove godine da to povećamo. Osjetio se uticaj pandemije i ove godine smo uvezli oko 60.000 kg i zato smo se sastali da to podignemo na nivo. Prošle godine u Iran je samo iz drvne industrije ostvaren izvoz od 1.300.000 KM, dok je ukupna vrijednost izvezene robe iznosila 4, 7 miliona KM. Duže vrijeme pregovara se o plasmanu pilećeg mesa iz TK, a to će biti tema video konferencije koja je najavljena, kazao je direktor Kikanović.

Prvi savjetnik Ambasade Republike Iran, Jaber Vasigh, rekao je:

- Cilj današnjeg susreta je bio da u narednoj sedmici obavim razgovore sa predstavnicima Privredne komore Islamske Republike Iran vezano za održavanje video konferencije koja bi se trebala održati naredne sedmice, a na kojoj bi prisustvovali predstavnici Tuzlanskog kantona i republike Iran
D.Rebić